Regeringen vil afsætte 14,3 millioner kroner til at medfinansiere første fase af en forandringsplan for Pusher Street. Det er et afgørende skridt mod en endegyldig lukning af Pusher Street, som vi kender den i dag.

Forandringsplanen for Pusher Street på Christiania skal ændre det fysiske miljø i og omkring Pusher Street. Det er en vigtig forudsætning for at gøre op med den organiserede hashhandel i området og få lukket Pusher Street, som vi kender den i dag.

Planen bakkes op af regeringen med en væsentlig økonomisk håndsrækning samt en stærk tro hos justitsministeren og ældreministeren på, at den ulovlige hashhandel snart er forbi og på, at der kan skabes et Christiania uden Pusher Street.

Regeringens beslutning om medfinansiering sker under forudsætning af, at også Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiania bidrager til finansieringen af forandringsplanens første fase.

– Pusher Street har i årtier været et arnested for åbenlys organiseret narkokriminalitet, der trækker et blodigt spor af afstumpet vold og brutale drab efter sig. Derfor skal Pusher Street, som vi kender den i dag, lukkes – og nu tager vi endnu et vigtigt skridt i den retning. For hvis vi skal lykkes med en permanent lukning, er det afgørende med en fysisk forandring af området i og omkring Pusher Street, der sikrer et mere trygt miljø og tiltrækker nogle andre gæster end dem, der besøger Pusher Street i dag. Regeringen er klar – både med politiske tiltag og nu også med økonomisk opbakning. Så snart Københavns Kommune og Christiania er klar, kan vi sætte gang i forandringen af området og få lukket Pusher Street én gang for alle, siger justitsminister Peter Hummelgaard.

– Nu skal visionerne om et Christiania uden Pusher Street gøres til virkelighed. Jeg tror på et fremtidigt kreativt og fredeligt Christiania uden den skygge, som Pusher Street i dag kaster over området. Regeringen bakker op om planerne for en varig, fysisk forandring af Pusher Street, og det kommer nu tydeligt til udtryk ved, at vi vil afsætte 14,3 mio. kr. til første fase af forandringsplanen. Derfor har jeg store forventninger til, at både Christiania og politikerne i Københavns Kommune også følger trop med beslutninger om medfinansiering, så vi snart får de første fysiske forandringer at se på Pusher Street, siger ældreminister Mette Kierkgaard.

Om forandringsplan for Pusher Street

Den 27. august 2023 vedtog Christiania på et fællesmøde – for første gang nogensinde – at Pusher Street på Christiania må lukke, og i januar 2024 vedtog Christiania at arbejde videre med et oplæg til en forandringsplan for Pusher Street.

Repræsentanter fra Christiania, Københavns Kommune, Social-, Bolig- og Ældreministeriet, Justitsministeriet, Københavns Politi samt Social- og Boligstyrelsen har siden august 2023 været samlet i en arbejdsgruppe om en helhedsplansplan for Pusher Street. Arbejdsgruppen blev nedsat i erkendelse af, at der er behov for, at alle parter løfter deres del, hvis det skal lykkes at få bugt med den organiserede narkotikakriminalitet på Christiania.