Af Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige, Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Mødet med Middelhavet er livsfarligt for migranterne. Derfor skal de slet ikke nå til en Nordafrikansk strand.
Det er for sent at finde en løsning på de voldsomme migrationsproblemer, når elendige fartøjer eller gummibåde er stævnet ud fra Nordafrika (Libyen, Tunesien, Algeriet og Marokko) og er på vej mod Middelhavets bund – med kurs mod Europa. Der er meget snak i EU men, vi er ikke i nærheden af en løsning. Debatterne i parlamentet ender mest ud i pinlige skænderier.

At sejle ud i Middelhavet er risikabelt. Det bliver kun værre når forbryderiske afrikanske organisationer har gjort det til en god forretning at stå for ”turene” til Europa. En tur i et overlæsset ikke sødygtigt fartøj uden en erfaren besætning koster den pris, som vi ser alt for ofte, når forudsigelig havsnød ender i forlis og mennesker, der i forvejen, har det svært nu, har bragt sig i en kamp for livet. Løsningen er ikke en oprettelse af såkaldte modtagecentre i Europa. Løsningen er heller ikke såkaldte Humanitære skibe der ligger i beredskab ved de territoriale søgrænser og venter på et opkald fra en Nordafrikansk skude i havsnød. Havnødsproblemerne skal slet ikke opstå. Derfor skal migranterne slet ikke nå så langt som til en Nordafrikansk strand.

Størstedelen af det afrikanske kontinent er vedvarende plaget af krig, stammestrukturer, korruption, overtolkning af religiøse retninger, kvindeundertrykkelse og diktatur, hvilket fører til en mangel på alt. Det er et afrikansk skabt problem.

Migranternes sejlruter og afgangsdestinationer er kendte. Derfor ville det give mening, at EU arbejder på, at støtte de Nordafrikanske lande med finansiering og opbygning af en effektiv kystvagt, der kan sættes ind på land (i baglandet) ved at forhindre illegal sejlads og ved i tide, at standse smuglerfartøjer med kurs mod Europa. Der er ikke noget som penge – Dollars eller Euro, der kan få aftaler på plads. Derfor en klar opfordring til politiske partier og organisationer i EU om at vedtage en plan der etablerer og financierer en effektiv Nordafrikansk kystvagt.