Juli har givet os nogle rekordvarme temperaturer globalt, og alt tyder på, at vi har oplevet den varmeste måned i menneskehedens historie. Denne information kommer efter analyse af data fra anerkendte kilder som DMI, WMO, EU’s Copernicus-klimaservice og Leipzig Universitet.

Det ekstreme vejr, som har påvirket millioner af mennesker i juli, er det barske resultat af klimaforandringer – og kun en forsmag på, hvad der venter os.

– Behovet for at reducere drivhusgasser er vigtigere end nogensinde. Klimahandling er ikke en luksus. Det er et must, udtaler Generalsekretær for WMO, Petteri Taalas, i en pressemeddelse.

Leipzig Universitets analyse forudser, at den globale gennemsnitstemperatur for juli vil være 1,3-1,7 grader over den normale julitemperatur fra før vi begyndte at brænde fossile brændstoffer. Juli 2023 synes at være 0,2 grader varmere end den hidtil varmeste juli i 2019.

Det bliver ikke kun den varmeste juli, men også den varmeste måned nogensinde målt på den absolutte globale middeltemperatur. Vi skal måske tusinder, hvis ikke titusinder af år tilbage for at finde tilsvarende varme forhold på vores planet, forklarer klimaforsker ved Leipzig Universitet, Karsten Haustein.

Bemærkelsesværdige hændelser

Ekstreme hedebølger i Nordamerika, Asien og Europa. I Death Valley i Californien, USA, satte man en skræmmende rekord med 48,9 graders varme i løbet af natten – den højeste nattetemperatur nogensinde registreret på globalt plan. Høje nattetemperaturer blev også bemærket i Algeriet.

Professor Eigil Kaas fra DMI’s Center for Klimaforskning udtrykker overraskelse over disse data og bemærker overfor Danmarks Radio, at selvom juli endnu ikke er ovre, er det klart, hvad der er på vej.

– Det her er noget, man kan sige med meget stor sikkerhed, fordi vi via vejrprognoserne ved ret nøjagtigt, hvordan vejret bliver de næste fire dage, siger han.

Kaas mener, at den igangværende globale opvarmning er hovedårsagen til den varme juli, snarere end det kendte vejrfænomen El Niño.

Juni måned er også blevet kategoriseret som den varmeste juni nogensinde. En nylig international undersøgelse konkluderer, at menneskeskabte klimaforandringer har en “overvældende” indflydelse på de ekstreme hedebølger, der aktuelt påvirker blandt andet Sydeuropa. Ifølge denne undersøgelse er den europæiske hedebølge 2,5 grader varmere end den ville have været i en verden uden klimaforandringer.

Selv om juli har ramt den kritiske 1,5 graders grænse, mener forskerne stadig, at det er muligt at opfylde målene i Parisaftalen. Denne aftale stræber efter at holde den globale temperaturstigning “godt under” to grader og helst ikke overstige 1,5 grader inden 2100. Men ifølge FN er verden på vej mod en temperaturstigning på 2,6 grader, hvilket gør 1,5 grader stadig mere utopisk.