Det islandske håndboldforbund oplyser tirsdag aften, at de er nået til enighed med Gudmundur Gudmundsson om, at han stopper som islandsk landstræner. Fremover vil han koncentrere sig om at være cheftræner i Fredericia Håndboldklub.

Da Gudmundur Gudmundsson tiltrådte som FHK-træner i sommeren 2022 var det en del af pakken, at Gudmundsson var ansat som islandsk landstræner. Ved flere lejligheder har FHK’s administrerende direktør, Thomas Renneberg-Larsen, ment det var en god idé, da det ville komme FHK til gode, at Gudmundsson fik inspiration andre steder fra også, men nu er det slut.

Gudmundur Gudmundsson har trænet det islandske landshold i alt i 14 år. Som træner har han bragt det islandske landshold til 16 store turneringer, heraf tre olympiske lege.

Da Gudmundsson overtog landsholdet for tredje gang i 2018, var målet at bringe landsholdet tilbage i front, for at være blandt de otte bedste landshold i verden. Ved EM 2022 i Ungarn blev det mål nået, da holdet sluttede på en sjetteplads trods store forhindringer, der kunne tilskrives covid-19. Det var meget usandsynligt, at det islandske landshold skulle nå den målsætning ved VM 2023 i Sverige, og det lykkedes heller ikke, da holdet gik ned med flaget i ti minutter mod Ungarn.

Gudmundur Gudmundsson har opnået stor succes med det islandske landshold, og det er værd at nævne sølv ved OL 2008 i Beijing, bronzemedalje ved EM 2010 i Østrig, fjerdeplads ved EM 2002 i Sverige, syvendeplads ved VM 2003 i Portugal, sjetteplads ved VM 2011 i Sverige og femteplads ved OL 2012 i London og sjetteplads ved EM 2022 i Ungarn.

Den nu forhenværende islandske landstræner er den eneste håndboldlandstræner i historien, der har ført to forskellige nationers landshold til finalen ved de olympiske lege, Islands landshold, der vandt sølv, og det danske landshold, som blev olympisk mester i Rio 2016.
Gudmundur Gudmundsson er tillige den eneste træner i islandsk håndbolds historie, der har vundet en medalje ved en stor turnering med det islandske herrelandshold i håndbold. Som følge af bedrifter er han blevet tildelt Storridderkorset af Islands præsident og Dannebrogs Ridderkors.

Via Fredericia Håndboldklub oplyser Gudmundur Gudmundsson, at han ikke har yderligere kommentarer, da han har fuld fokus på at forberede holdet til lørdagens ligakamp mod Mors-Thy.