Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at boligpriserne igen faldt i januar sammenlignet med måneden forinden. Dog er det seneste månedlige prisfald i en mindre størrelsesorden sammenlignet med de seneste måneder, hvilket gælder for samtlige boligtyper.

Det tyder på, at prisfaldene på boligmarkedet begynder at aftage i styrke.

Dugfriske tal fra Boligsidens Markedsindeks viser nemlig, at januar bød på mindre prisfald, end hvad vi har set siden sommeren sidste år, hvor priserne begyndte at falde.

Eksempelvis endte de landsdækkende salgspriser for huse med en kvadratmeterpris på 16.068 kroner i januar, hvilket akkurat er én procent lavere, end det var tilfældet i december 2022.

Dermed synes de aktuelle prisfald for januar i år at være på et lidt lavere niveau end i de foregående måneder. Eksempelvis faldt huspriserne med hele 2,6 procent fra november til december sidste år.

– De mindre prisfald i januar er et udtryk for, at folk måske er begyndt at vænne sig mere til de stigende leveomkostninger, der kom som et chok for mange i efteråret 2022, og som tærede meget på købekraften, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelse og tilføjer:

– Samtidig er renterne faldet en smule i forhold til de pludseligt voldsomme stigninger, som vi tilsvarende så omkring efteråret sidste år. Sidst har vi også før set mindre prisfald i januar, og derfor kan de sæsonmæssige udsving også være en del af forklaringen.

Gælder også for lejligheder og sommerhuse

Salgspriserne for ejerlejligheder endte på 31.930 kroner per kvadratmeter i januar måned, og de er dermed også faldet med en procent sammenlignet med måneden forinden.

Det er ligeledes et lavere månedligt fald, end vi har set de seneste måneder. Blandt andet faldt lejlighedspriserne med 1,8 procent fra november til december sidste år.

Også for sommerhuse er der tale om et lavere månedligt fald.

Her endte kvadratmeterprisen på 22.037 kroner i januar, hvilket betyder, at priserne er tæt på stagneret med et mindre fald på 0,4 procent siden december.

Til sammenligning faldt sommerhuspriserne med 1,9 procent fra november til december 2022.

Nærmer sig niveau i 2021

De seneste salgspriser for huse nærmer sig nu det prisleje, der gjorde sig gældende i februar 2021, som dengang lød på 16.023 kroner per kvadratmeter. Altså blot 45 kroner under det nuværende niveau.

Samme tendens tegner sig for ejerlejligheder, hvor den seneste kvadratmeterpris for januar i år nu er så godt som på niveau med lejlighedspriserne i januar 2021, som lød på 31.904 kroner per kvadratmeter.

– Det betyder altså, at selv om priserne er faldet løbende siden sommeren sidste år, så er prislejet generelt set stadig på et højt niveau. Det er vigtigt at huske, at store dele af boligejerne derfor ikke ser et større værditab i boligen, som det er nu, siger Birgit Daetz.

Store årlige prisfald

Selv om priserne fortsat er på et højt niveau, er der tale om kraftige prisfald, når vi ser på den årlige ændring.

Eksempelvis lyder den årlige, landsdækkende prisforskel på -7,2 procent for huse. Det svarer til, at et standardhus på 150 kvadratmeter, som kostede lige knap 2,6 millioner i januar 2022, nu koster lidt over 2,4 millioner – en forskel tæt på 190.000 kroner.

For ejerlejligheder lyder det årlige fald fra januar sidste år til samme måned i år på -8,4 procent.

Dermed kostede en standardlejlighed på 80 kvadratmeter i gennemsnit lidt under 2,8 millioner kroner i januar 2022, mens den nu koster lidt over 2,5 millioner kroner. Det svarer til en difference på lidt over 230.000 kroner.

Sommerhuspriserne ligger modsat priserne for helårsboliger over sidste års niveau med en halv procent.