En pakke cigaretter skal koste 100 kr. Det mener seks ud af ti vælgere ifølge ny meningsmåling. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at prisen på tobak kommer på dagsordenen, når sundhedsminister og sundhedsordførere i dag drøfter forebyggelse.

Det er ikke ofte, vælgerne ønsker højere priser. Men når det kommer til cigaretter, forholder det sig anderledes. Hele 62 pct. synes, at en pakke skal koste 100 kr. mod de 55-60 kr., der er prisen i dag. Kun 26 pct. er imod.

Tallene kommer fra en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse blandt godt 2000 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

– Prisen er afgørende for, hvor mange, der ryger. Derfor håber jeg, at man inde på Christiansborg vil lytte til vælgerne og hurtigst muligt skrue tobaksafgifterne op. Hvis man virkelig ønsker at gøre noget ved rygning, og det ikke bare skal være gode hensigter, så skal prisen hæves, siger Jesper Fisker.

Torsdag 22. juni har sundhedsminister Sophie Løhde (V) indkaldt sundhedsordførere fra alle partier til drøftelser om forebyggelse af tobak, nikotin og alkohol. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at prisen på tobak og nikotin bliver et punkt på dagsordenen.

Bred opbakning blandt vælgere
Blandt et flertal af vælgere fra alle Folketingets partier, på nær Nye Borgerlige og Danmarks Demokraterne, er der ønske om en pris på 100 kr. for en pakke cigaretter. Blandt regeringspartiernes vælgere er opbakningen hos Socialdemokratiet på 64 pct., Venstre 58 pct. og Moderaterne 71 pct.

– Der er ingen tvivl om, at der i befolkningen er bred opbakning til at hæve prisen på cigaretter markant. Tallene viser, at holdningen på området rykker sig enormt hurtigt. For få år siden diskuterede man, om prisen skulle være 60 kr. – nu taler vi 100 kr., siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse ser gerne, at prisen på cigaretter kommer over 100 kr.

Højere pris giver færre rygere
Blandt eksperter og forskere i tobaksforebyggelse er der enighed om, at markante prishop er et af de mest effektive værktøjer til at forebygge rygning blandt børn og unge og til at motivere til rygestop blandt dem, der allerede er begyndt at ryge.

I 2020 steg prisen på en pakke cigaretter fra 40 kr. til 55 kr. i gennemsnit. Samme år faldt andelen af rygere – især blandt yngre. I 2022 steg prisen med 5 kr., hvilket ikke var nok til at påvirke rygevanerne.

Højere pris kan dog ikke stå alene, understreger Jesper Fisker:

– Prisen skal kombineres med andre tiltag, hvis man ønsker effektiv og ambitiøs rygeforebyggelse. Der er brug for færre butikker med tobakssalg og flere røgfri miljøer, så det bliver sværere at ryge. Og så er der brug for bedre hjælp til rygestop til de tre ud af fire rygere, som ønsker at kvitte tobakken.

Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftsygdomme herunder lungekræft. Årligt dør næsten 16.000 mennesker i Danmark af rygning.

Kræftens Bekæmpelse: Fem ønsker til tobaksforebyggelse

  • Højere pris på tobak – mindst 100 kr. for en pakke cigaretter
  • Flere røgfri miljøer
  • Færre steder, der sælger tobak og nikotin
  • Bedre hjælp til rygestop
  • Samme afgifter og lovgivning for alle tobaks- og nikotinprodukter
https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/