Poul Nielson, tidligere minister og politiker, fejrer i dag sin 80-års fødselsdag. I en eksklusiv samtale med AVISEN, deler Nielson nogle af højdepunkterne fra sin karriere og reflekterer over de erfaringer, han har gjort sig undervejs, hvor han var Socialdemokratiet i Fredericias mand på Christiansborg.

Poul Nielson fejrer i dag sin fødselsdag sammen med familie og venner. Han kan samtidig se tilbage på en lang og indholdsrig karriere i politik, hvor Fredericia blev et centrum for ham.

– Jeg værdsætter især min forbindelse til Fredericia og den vigtige rolle, byen har spillet i mit politiske arbejde. Gennem tiden har jeg knyttet mange venskaber, som fortsat holder i dag, siger Poul Nielson.

Nielson forklarer, at han har været mere fokuseret på det politiske arbejde og tillid fra vælgerne end på at være en stemmesluger i underholdningsbranchen. Han husker et kampvalg, hvor han besejrede Ritt Bjerregaard, og hvordan han som ung politiker blev kastet ind i arbejdet.

– Det var vildt. Jeg var reelt et ubeskrevet politisk blad. Jeg var ung, men jeg kæmpede. Jeg holdt ved, flyttede til byen. Det var en god tid. Jeg røg desværre ud af Folketinget senere, og måtte flytte for at finde et nyt job. Jeg husker også, at jeg blev kaldt til en jobsamtale som den eneste af 27 ansøgere, hvor man spurgte mig om, jeg fortsat ville være kandidat for Socialdemokratiet, og det havde jeg ikke tænkt mig at give afkald på. Det var min borgerlige ret. Jeg så ved samme lejlighed huske tilbage på den opbakning, jeg fik fra min hustru, der roste mig for at holde fast. Jeg fik i øvrigt senere job i Udenrigsministeriet. Samtidig deltog jeg stadig i møder i Fredericia, og overnattede hos gode partikammerater. Det var en hjørnesten af mit arbejde at være tæt knyttet til Fredericia. Man skal kende Fredericia godt, hvis man skal have en chance for at blive valgt. Det er en klar fordel at gøre dette, siger Poul Nielson.

En af de mest mindeværdige oplevelser fra Nielsons karriere var genforhandlingen af A.P. Møllers vilkår i Nordsøen. Dette arbejde resulterede i forsyningssikkerhed, tilbagelevering af arealer til staten og en generel styrkelse af Danmarks økonomi. Nielson understreger, at det var denne succes, der gjorde Danmark til et foregangsland på det tidspunkt, og at det var baseret på handling snarere end på politiske løfter.

– Forhandlingerne varede mere end et år! Jeg husker, at jeg var på kursus i Dallas, og samtidig fik et godt forhandlingsteam med ombord. Vi mødes faktisk endnu i den kreds, der var med til at starte Energiministeriet. Jeg blev jo tilmed den første energiminister i Danmark, siger Nielson, der stadig går meget op i politik, selvom han ikke altid er tilfreds med nutidens politisk facon og metode.

– Der mangler afklaring og handlekraft. Jeg opfordrer politikerne til at træffe beslutninger og gøre en reel forskel, i stedet for at gå rundt om den varme grød, siger Nielson.

I dag nyder den tidligere minister sit otium og fejrer sin fødselsdag i familiens skød. Han ser tilbage på en karriere fyldt med positive følelser og minder, og takker de mange mennesker, der har støttet og fulgt ham gennem årene.

– I dag er en stor dag, det mærker man jo, når man fejrer rundt. Man lægger jo lidt mere i det. Jeg er virkelig taknemmelig for de mange lykønskninger, jeg har fået i dag. Det varmer meget på en forårsdag, slutter Poul Nielson.

Politisk karriere:

  • Medlem af Folketinget (1971-1994)
  • Miljøminister (1979-1981)
  • Energiminister (1994-1999)
  • EU-kommissær for Udvikling og Humanitær Bistand (1999-2004)

Nøglebedrifter:

  • Genforhandling af A.P. Møllers vilkår i Nordsøen, hvilket resulterede i forsyningssikkerhed og øget konkurrence
  • Indførelse af Energiministeriet og udnævnelse som den første energiminister
  • Arbejde for global udvikling og humanitær bistand som EU-kommissær