Tidligere på ugen blev der indgået en ny trepartsaftal, der betyder flere milliarder ekstra i lønposen til offentligt ansatte, herunder SOSU’er. Direktør på Social- og Sundhedsskolen Fredericia – Vejle Horsens (SOSU FVH) ser dog ikke lønloftet som eneste løsning for at forstærke sektoren, der på sigt vil mangle arbejdskraft.
Jacob Bro reflekterer over de økonomiske og samfundsmæssige udfordringer forbundet med den nylige lønstigning for sundheds- og socialarbejdere. Han påpeger den delikate balance mellem økonomiske begrænsninger og anerkendelsen af deres afgørende rolle i samfundet.
– Realistisk set kan vi nok ikke matche den løn, jeg personligt mener, de fortjener. Med 90.000 ansatte i sektoren ville en sådan lønstigning være en omfattende økonomisk forpligtelse. Men det afgørende her er anerkendelse. Denne lønforhøjelse signalerer en øget opmærksomhed og værdsættelse af det vitale arbejde, de udfører. I sidste ende handler det ikke kun om penge; det handler om at anerkende deres uvurderlige bidrag til samfundet. Og selvfølgelig vil ingen klage over at modtage mere i løn, men det er den underliggende anerkendelse, der virkelig tæller, siger Bro.
Direktøren betoner betydningen af den nye trepartsaftale, ikke kun som et økonomisk løft, men også som en anerkendelse og statusforbedring for medarbejderne.
– At blive valgt til denne lønforhøjelsesgruppe er mere end et økonomisk løft; det er et tegn på anerkendelse og et løft i status for de involverede faggrupper, forklarer Jacob Bro.”At være udvalgt til denne lønforhøjelsesgruppe er mere end et økonomisk løft; det er et tegn på anerkendelse og et løft i status for de involverede faggrupper. Selvom denne lønforhøjelse ikke alene løser vores rekrutteringsudfordringer, bidrager hver lille forbedring. Mange små bidrag kan samlet set gøre en forskel, fortæller Jacob Bro.
Han reflekterer også over elevernes motivation for at vælge sundheds- og socialfagene.
– Jeg tror ikke, at mange af vores elever vælger deres fag på grund af lønnen. Selv med denne lønforhøjelse vil det fortsat være tilfældet. Men nogle vil måske blive tiltrukket af faget, ikke kun for lønnen, men også fordi jobbet og dets opgaver nu opnår en forhøjet status i samfundet, siger Jacob Bro.
Direktør Jacob Bro reflekterer over den potentielle langsigtede indvirkning af lønstigningen i sundheds- og socialsektoren, ikke kun for de nuværende medarbejdere, men også for fremtidig rekruttering.
– Det centrale her er den underliggende gevinst. Jeg håber inderligt, at denne lønforhøjelse vil have en afsmittende effekt – ikke for at øge antallet af elever på vores skole, men fordi hele sektoren står over for en akut mangel på arbejdskraft. Dette er den udfordring, vi aktivt skal bidrage til at løse. Det handler om at styrke sektoren som helhed, og jeg ser dette som et skridt i den rigtige retning, forklarer Bro.
Jacob Bro, direktøren for SOSU FVH, deler sine tanker om hvordan ændringer i lønstrukturen, specielt for elever, kan påvirke både rekrutteringen og den generelle opfattelse af faget i samfundet.”
– Vi har set en positiv forandring med indførelsen af en løngaranti for elever over 25 år, og vi håber at se denne ordning udvidet til at omfatte alle elever. En sådan ændring ville have en markant indvirkning. Når faget tilbyder en løngaranti, ændres dets status – det bliver mere attraktivt. Dette, sammen med den politiske opmærksomhed og de seneste handlinger, skaber en ny dynamik. Men udfordringen stopper ikke her; skolerne og arbejdsgiverne skal fortsætte med at tage handling. Vi mangler ikke politisk opbakning; det, vi virkelig behøver, er flere elever, flere medarbejdere, og en styrkelse af hele velfærdssektoren, fortæller Jacob Bro.
SOSU-direktøren understreger nødvendigheden af fortsat innovation og internt fokus inden for uddannelsesinstitutionerne for at tackle de aktuelle udfordringer i sektoren.
– Denne tilgang er en vital del af løsningen. Det er afgørende, at vi bevarer dette fokus. Vi fortsætter med at udvikle og implementere nye initiativer. Ofte er det mest effektivt at rette blikket indad, og det, vi kan gøre, er at sikre den højest mulige kvalitet i vores uddannelse. En del af denne proces er at styrke samarbejdet og rykke tættere sammen. Det er gennem sådanne samarbejder, vi kan udforme en uddannelse, der ikke blot imødekommer nutidens behov, men også ruste eleverne til fremtidens udfordringer, slutter Jacob Bro.