Før sommer skrev TV Syd om, at Peter i Sønderborg nu ville kunne få endnu mindre hjælp til at gå i bad eller bare få et minimum af pleje. Det skete, fordi Sønderborg kommune var tvunget til at skære ned og fordi kommuneøkonomien er presset. Og over alt i det syd- og sønderjyske er der udsigt til besparelser på velfærden, hvor tilbud til børn og ældre er i fare.

Derfor vil SF nu afsætte 2,4 mia. kr. som en redningskrans til velfærden, som hænger i laser ude i kommunerne. Det siger SF’s gruppeformand Karina Lorentzen Dehnhardt:

-Hver gang kommunerne diskuterer budgetter for tiden, så oplever borgerne velfærdstilbagegang. Først er det børnene, der oplever forringelser i daginstitutionen, så er det mormor, der ikke kan komme på plejehjem, før hun nærmest burde være på hospice, og så er det ventelister på hospitalerne. Og nu også Peter, der nu ser frem til ringere pleje, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun frygter, at hvis der ikke sættes yderligere ind nu, vil flere ansatte søge væk, og ressourcestærke borgere vil søge over i private alternativer.

SF vil derfor bremse nedskæringerne i kommuner og regioner ved at afsætte 2,4 milliarder kr. ekstra om året, øremærket til børn, ældre, syge og borgere med særlige behov og handicap. Så Peter ikke mister den hjælp, han har brug for, for at få et værdigt liv. Pengene skal sendes ud fra 2024.

-Når man sparer på rengøring hos en blind mand, når gratis psykologhjælp for forældre til kræftsyge børn skæres væk, og når folkeskoler helt sløjfer bøgerne og kører undervisning uden voksne – så er vi ikke længere i gang med at skære ind til benet. Så skærer vi i benet, siger SF-gruppeformanden.

Den borgernære velfærd har haft svære betingelser i de seneste år som følge af et stort pres på bl.a. det specialiserede socialområde og høj inflation, hvor kommunernes økonomi er blevet prisreguleret lavere end den faktiske inflation. Begge dele har udhulet de økonomiske rammer i en i forvejen presset økonomi i kommuner og regioner. For Karina Lorentzen handler det ikke længere om at udbygge velfærden, men om at redde den før det er for sent:

-Det her udspil er ikke et stort velfærdsløft. Det handler om at stå på bremsen overfor de konstante nedskæringer. Og så handler det selvfølgelig om at vise, at hvis SVM-regeringen bruger råderummet på skattelettelser, så vil forringelserne af danskernes hverdag fortsætte år efter år efter år, indtil velfærden er en skygge af sig selv, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

SF foreslår derfor, at der samles flertal for den omfattende redningskrans til velfærden her i efteråret, så kommuner og regioner kan regne med 2,4 mia. kr. ekstra fra 2024 og hvert år fremover. Det er nemlig samtidig vigtigt, at der sættes ind med en langsigtet bund. De penge skal komme udover de årlige økonomiaftaler, så det er muligt at vende udviklingen med nedskæringer på nedskæringer derude.