Den danske elpris når usædvanligt lave niveauer, hvor forbrugerne potentielt kan tjene penge ved at oplade deres biler. Ifølge data fra elbørsen Nord Pool vil prisen på elektricitet i den vestlige del af Danmark falde til minus 97 øre per kilowatt-time mellem kl. 13 og 15 på søndag.

Denne bemærkelsesværdige udvikling skyldes den store mængde grøn energi, der i øjeblikket strømmer ind på markedet. Kristian Rune Poulsen, energianalytiker hos Green Power Denmark, forklarer, at konkurrencen mellem solcelle- og vindmølleproducenter om at tilbyde den laveste pris er årsagen til de negative elpriser.

– Al den grønne energi, som kommer ud på elmarkedet fra solceller og vindmøller, kæmper om at underbyde hinanden og få lov til at sende strøm ud på elnettet.

– Det er noget, vi som forbrugere kan udnytte søndag, siger han.

Poulsen påpeger også, at hvis det gode vejr fortsætter, kan forbrugerne forvente at se lave elpriser i løbet af sommeren. Han understreger dog, at elmarkedet vil regulere sig selv, og det er usandsynligt, at negative priser vil vare ved i længere perioder. Ikke desto mindre forudsiger han, at der ofte vil være priser omkring nul.

Prisen på el påvirkes af en daglig auktion, hvor producenterne og forventet forbrug meldes ind til elbørsen. Udbud og efterspørgsel spiller en afgørende rolle for at fastsætte prisen for hver enkelt dag. I tilfælde, hvor produktionen overstiger forventet forbrug betydeligt, begynder producenterne at underbyde hinanden, hvilket kan resultere i negative priser.

– Elmarkedet kommer til at regulere sig løbende, så det er ikke sikkert, at vi kommer til at se negative elpriser i længere perioder, siger Poulsen og fortsætter:

– Men jeg vil gerne love, at der i mange tilfælde vil være priser omkring nul.

Ifølge Green Power Denmark er søndagens elpriser kun blevet set lavere én gang før i danmarkshistorien, og det var i 2012. Disse negative priser kommer efter en energikrise sidste år, hvor elpriserne nåede historiske højder. For at afhjælpe fremtidige energikriser vil udbredelsen af vedvarende energi fortsat være afgørende, udtaler analytikeren.

– Det er noget, som vil være med til at forhindre de ekstremt høje priser, vi så sidste sommer, fortæller Kristian.

Også forbrugerne i Østdanmark vil opleve negative elpriser, dog i mindre omfang. I tidsrummet mellem kl. 10 og 18 vil prisen være billigst mellem kl. 11 og 15 med minus syv øre per kilowatt-time.