Region Syddanmark har indført en akutknap i lægevagten, så borgere med akut behov for lægehjælp kan komme forrest i telefonkøen. Ved at taste 9 kan borgere springe køen over og komme i kontakt med lægevagten hurtigere, når de ringer uden for egen læges åbningstid.

Formålet med akutknappen er at sikre, at borgere med alvorlige symptomer hurtigt får hjælp. Funktionen skal kun bruges, når det er nødvendigt.

Akutknappen er en del af moderniseringen af lægevagten i Region Syddanmark. Formanden for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen, Pernelle Jensen (V), glæder sig over den nye funktion, da det giver en tryghed, at de mest syge kan komme til først.

– Med akutknappen styrker vi lægevagtstilbuddet til syddanskerne ved at give dem mulighed for at springe køen over, når de har brug for det. Det giver en tryghed, at de mest syge kan komme til først og er en del af den igangværende modernisering af lægevagten i Region Syddanmark, siger Jensen.

Sammen med akutknappen indfører Region Syddanmark også en call back-funktion, hvor borgere i telefonkøen kan blive ringet op, når deres tur nærmer sig. Andre regioner har allerede indført en akutknap i deres telefoniske visitation med god erfaring, hvor det kun i ganske lille omfang bliver misbrugt.

– Vi forventer, at borgerne som i de andre regioner ikke vil udnytte muligheden for at springe foran i køen, men bruge den samvittighedsfuldt. På den måde vil funktionen få den størst mulige effekt og være til størst mulig hjælp for de mest syge patienter i telefonkøen, siger Pernelle Jensen.

Borgere vil blive informeret om akutknappen i telefonkøen, når de ringer til lægevagten. Det er vigtigt at bemærke, at akutknappen kun skal bruges, når det er nødvendigt. Akutknappen er en del af den nye lægevagtsaftale mellem Region Syddanmark og PLO Syddanmark, der blev indgået den 19. januar 2023.

Det skal bemærkes, at lægevagten kun er forbeholdt patienter med akut opstået eller forværret sygdom uden for egen læges åbningstid, som ikke kan vente til egen læge åbner. I tilfælde af en alvorlig ulykke eller behov for akut hjælp ved livstruende sygdom, skal man ringe 112.