Lokale ildsjæle fordelt over hele landet får nu 15 millioner kroner i støtte til at realisere i alt 17 projekter som del af Realdanias Underværkerkampagne. Det gælder blandt andet tre frivillige fællesskaber fra trekantområdet, der nu har fået støtte til projekter i en gammel stationsbygning i Taulov, et ungehus i Kolding og en aktivitetsbro ved havnen i Lillebælt.

I Taulov nær Fredericia vil ildsjæle skabe nyt liv i den funktionstømte og historiske bygning, Taulov Station. Stationen skal danne rammen om flere typer af fællesskabsaktiviteter og blive dét ‘forsamlingshus’, som mangler i lokalområdet. I alt 400.000 kroner tildeles projektet.

I Kolding vil den socioøkonomiske forening, Huset Fundament, skabe kultur, liv og aktivitet for unge i Koldings bymidte i lokalerne fra det navnkundige spillested Pitstop. Huset Fundament skal være et socialt anker for ungefælleskaber og for kulturmiljøet i Kolding midtby, men kræver en gennemgribende renovering. Projektet støttes med 1 millioner kroner.

Ved Lillebælt i Middelfart vil ildsjælene fra Blå Brobyggere etablere en aktivitets- og undervisningsbro ved Maritim Center Lillebælt. Broen skal være grundlaget for dyrkning af muslinger, ud-gangspunkt for dykning og formidling af viden om biodiversitet og om Lillebælts havmiljø. Projektet tildeles 1,2 millioner kroner.

Det er blot tre af de i alt 17 nyskabende projekter, som nu får støtte fra den filantropiske forening Realdania til at gøre ildsjælenes byggedrømme til virkelighed. Projekterne er nogle af dem, der viser, at fællesskaber kan være med til at løse aktuelle udfordringer i samfundet og løfte lokal-samfund. Her ved at fylde forladte og historiske bygninger med hverdagsliv, skabe rammer om det gode liv for og med unge i bymidterne og skabe mødesteder for udendørs aktiviteter, der samtidig formidler vigtige dagsordner om natur og biodiversitet.

I Realdania-kampagnen Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri til og for fællesskaber. Siden 2011 har Realdania støttet i alt 349 ildsjæleprojekter over hele landet med samlet omkring 190 millioner kroner.

Underværkerne er både i storbyen, i de mindre byer og i landsbyerne:

– Alle vegne er der ildsjæle, som med en ihærdig, frivillig indsats bidrager til at styrke det lokale fællesskab. Dét engagement ønsker vi at støtte, og jeg glæder mig til at se fællesskaberne folde sig ud for alvor i bygninger og byens rum, siger Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef i Realdania.