Der er en opioidkrise under opsejling i Danmark, og det har fået Folketingsmedlem fra Kolding Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) til at kræve handling fra justitsminister Peter Hummelgaard (S). Karina Lorentzen Dehnhardt havde allerede i 2019 fokus på problemet og foreslog dengang en tværfaglig taskforce og en stramning af straffeloven – forslag, der stadig er relevante i dag.

Justitsministeren erklærer sig nu “sindssygt bekymret” efter at have fulgt med i TV 2 Kosmopols afdækning af misbrug af opioid-piller blandt unge i hovedstadsområdet. Han udtaler til Berlingske, at det “virker til at være en alt for udbredt tendens” og indrømmer, at han er bange for, at der er en stor opioidkrise under opsejling.

Karina Lorentzen Dehnhardt, SF, Socialistisk Folkeparti(Foto: AVISEN)

Peter Hummelgaard har bedt Rigspolitiet om at tage problemet meget alvorligt, men understreger, at man mangler det fulde overblik. Han mener ikke, at politiet mangler ressourcer til at danne sig et overblik her og nu, men indrømmer, at det kan blive nødvendigt at dedikere flere ressourcer til at få optrævlet problemet.

Karina Lorentzen Dehnhardt har tidligere rejst problemstillingen for ministeren uden at der blev taget handling efterfølgende. Nu håber hun, at ministeren vil tage de nødvendige skridt for at bekæmpe denne krise og beskytte landets unge.

Om opioider

Opioider er en klasse af stoffer, der fungerer ved at binde sig til opioidreceptorer i hjernen og centralnervesystemet, hvilket resulterer i en række effekter, herunder smertelindring og en følelse af eufori. Opioider kan være både naturlige og syntetiske, og nogle almindelige eksempler omfatter morfin, kodein, fentanyl og oxycodon. Disse stoffer anvendes ofte medicinsk for at lindre smerter, men de er også kendt for deres potentiale for misbrug og afhængighed.

Når opioider misbruges, kan det føre til alvorlige sundhedsproblemer, herunder overdoser og død. Over tid kan misbrug af opioider føre til, at en person udvikler en tolerance, hvilket betyder, at de skal tage større og større doser for at opnå den ønskede effekt. Dette øger risikoen for overdosering og de tilhørende komplikationer. Opioidafhængighed kan også have en ødelæggende indvirkning på en persons sociale og økonomiske liv og kan føre til øget kriminalitet og marginalisering.