Når danskerne er på boligjagt, er det vigtigt med adgang til et velfungerende internet på den fremtidige hjemmeadresse. Det er især muligheden for hjemmearbejde og for streaming af tv og film, som er vigtig for danskerne – og manglende adgang kan påvirke både salgspris og -tid ved et boligsalg. Det fastslår en ny undersøgelse foretaget af Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) og Dansk Ejendomsmæglerforening (DE).

Den digitale hverdag er virkelighed for de fleste danskere. Aula tjekkes, skoleopgaver uploades og hjemmearbejdspladsen passes. Når dagen er slut, smækkes benene op på sofaen, mens film og serier ruller over tv-skærmene fra favorit-streamingtjenesten. Alt imens ungerne måske gamer på teenageværelserne.

For at få den digitale hverdag til at fungere har danskerne brug for et velfungerende internet. Det er boligsøgende danskere tydeligvis opmærksomme på, når de jagter deres kommende bolig. I en ny spørgeskemaundersøgelse blandt danske ejendomsmæglere svarer 87 pct. af mæglerne således, at adgang til et velfungerende internet har betydning for boligkøbers valg af bolig.

Det resultat overrasker ikke boligøkonom Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter:

-Ejendomsmæglerne har ramt hovedet på sømmet her. Det er i dag helt afgørende, at man kan koble sig op på internettet, blandt andet på grund af hjemmearbejde. Og det betyder også noget for børnene. For 5-10 år siden havde det ikke den samme betydning, som det har i dag.

Konsekvenser når boligen skal sælges

Hvis en ejendom mangler et velfungerende internet, kan det få betydning, når ejendommen en dag skal sælges. Mere end halvdelen af ejendomsmæglerne bemærker, at manglende adgang til et velfungerende internet kan mærkes på salgsprisen. Det samme er tilfældet for salgstiden. Dette overrasker heller ikke Curt Liliegreen.

-Vi kan allerede se, at afstand til fysisk infrastruktur har betydning for salgspriser, så det kommer ikke bag på mig, at ejendomsmæglerne peger på, at manglende adgang til den digitale infrastruktur har betydning for salgspris- og tid. Jeg forventer, at det kun vil få endnu større betydning de næste par år. Hvis der ikke er god dækning, kan boligejere få svært ved at sælge deres bolig. Derfor er det afgørende, at adresser uden internet kobles på.

Hjælp at hente

Hvis du er en af de danskere, som endnu ikke har adgang til et velfungerende internet, kan der være hjælp at hente.

Telebranchens investeringer i udrulning af digital infrastruktur er rekordhøje i disse år. Det er ikke sikkert, at du selv føler et behov for et bedre internet, end det du har i dag. For at sikre et fremtidigt salg af din bolig kan det dog være en god idé at hoppe med på vognen, hvis et teleselskab har planlagt at udrulle hurtigere internet til din adresse.

Derudover er det muligt at søge om tilskud fra statens bredbåndspulje, hvis man er blandt danskerne med dårlig dækning.