I oktober 2003 spillede Lasse Svan sin første håndboldlandskamp. 18,5 år senere i april 2022 spillede han sin sidste – nummer 246 af slagsen. I mellemtiden vandt han alt. Blandt andet guld ved EM, VM og OL samt tyske klubmesterskaber og Champions League.

Derfor burde ingen være overraskede over, at han lørdag aften ved det store Sport 2023-show i Jyske Bank Boxen blev hyldet som medlem nummer 40 af Sportens Hall of Fame. Dansk idræts fineste selskab.

Men Lasse Svan skulle alligevel bruge lidt tid til at vænne sig til tanken, da han for et stykke tid siden fik et prik på skulderen fra priskomitéen og en besked om, at han ville blive det næste medlem af den eksklusive forsamling.

– Da jeg var barn, tog mine forældre mig til Real Madrid for at se Michael Laudrup spille. Nu er jeg i samme selskab som ham. Det er surrealistisk, og det havde jeg aldrig troet skulle ske for mig, siger den tidligere højre fløj.

– Jeg bliver nok optaget, fordi jeg er den første herrelandsholdsspiller, der vandt det hele. Men nok også, fordi jeg har prøvet at præge min sport på en positiv måde.

Et forbillede på og uden for banen

Han kommer nu i Sportens Hall of Fame i selskab med flere af sine idoler. Et af dem har han endda spillet sammen med.

– I to sæsoner spillede jeg med Lars Christiansen i Flensborg. Han var et stort forbillede for mig. Både sportsligt, men også i forhold til hvordan han agerede med sine fans. Alle fik et billede med ham eller en autograf. Det forsøgte jeg at kopiere, fordi jeg synes, at det er vigtigt at give tilbage til de tilskuere, fans og unge mennesker, der også har deres forbilleder.

Lasse Svan deltog i 17 slutrunder med landsholdet, og i over halvdelen af dem (9) var han med til at vinde medaljer. Millioner har fulgt med enten fra tribunerne eller foran tv-skærmene, når den elegante fløjspiller piskede op ad banen i endnu et kontraangreb og scorede for Danmark.

Sportens Hall of Fame-komité stod derfor klar til at byde ham velkommen med åbne arme, da Lasse Svan afsluttede sin karriere for halvandet år siden.

– Lasse Svan har ydet et kæmpe bidrag til danske sportshistorie. Når han var på banen, så vidste man bare, at der var medaljer i horisonten. Han henrykkede hele befolkningen med sit spil, og han var samtidig en fantastisk ambassadør for landsholdet, sine klubhold og for dansk idræt generelt. Tak for oplevelserne og velkommen i Sportens Hall of Fame, lyder det fra Hans Natorp, der er formand for både DIF og Sportens Hall of Fame-komité.

OL- og VM-guld topper mindernes rangliste

Lasse Svan vandt alt i sin karriere. Intet mindre. Men det er særligt to triumfer, der lyser op i erindringen, når Lasse Svan kigger tilbage på sin karriere.

– Alle medaljer har deres egen historie, men OL-guldet i Rio i 2016 var sportsligt et kæmpe højdepunkt. De lege blev et gennembrud for mig. Jeg var med som eneste højre fløj i truppen og spillede min bedste turnering nogensinde. Men VM-guldet på hjemmebane i 2019 var også noget særligt. Det var den titel, vi manglede efter at have tabt to VM-finaler, og vi spillede perfekt fra første til sidste kamp, husker Lasse Svan.

Trænere og familie har aktier i hæderen

Lasse Svan har ikke skaffet alle medaljerne ved egen kraft. Sådan er det, når man dyrker holdsport. Der har været masser af dygtige holdkammerater gennem tiderne, og dem fremhæver Lasse Svan ved enhver given lejlighed. Men også uden for stregerne har mange mennesker hjulpet fløjspilleren på vej. Helt tilbage fra dengang han som lille dreng begyndte at spille håndbold i Sierslev HK fem kilometer vest for Stevns Klint.

– Min ungdomstræner i Sierslev HK, Claus Hansen, lærte mig at elske håndbold og at indgå på et hold. Carsten Albrektsen gav mig chancen i GOG, da jeg ikke selv vidste, at jeg var god nok. I Flensborg havde jeg to fremragende trænere i Ljubomir Vranjes og Maik Machulla, og jeg sluttede på landsholdet med Nikolaj Jacobsen som træner. Nikolaj er helt fantastisk og har en ledelsesstil, som passer fuldstændig perfekt til mig, siger Lasse Svan.

Han får også fremhævet sin mangeårige manager Christian Henriksen for et fantastisk samarbejde gennem årene, inden han slutter med sin familie.

– Jeg ved godt, det bliver en lang liste, men mine forældre skal også fremhæves. De var altid de første, der rakte hånden i vejret, når der skulle køres til udekampe, og generelt har jeg fået en kæmpe støtte og opbakning fra dem. Især i mine tidlige håndboldår og min tid i GOG. Og så selvfølgelig min hustru, Sara, og mine børn. Sara har altid støttet mig og givet mig frie rammer, så jeg var klar til at præstere. Der var aldrig en forventning fra hendes side om, at jeg skulle trappe ned på et tidspunkt, og derfor havde jeg muligheden for at blive på toppen helt til sidst. På den måde fik jeg alt, hvad jeg kunne ønske, ud af min karriere.

Fakta om Lasse Svan

 • Født 31. august 1983
 • Håndboldspiller

Udvalgte resultater

 • OL-guld (2016), OL-sølv (2021)
 • VM-guld (2019 og 2021), VM-sølv (2011 og 2013)
 • EM-guld (2012), EM-sølv (2014), EM-bronze (2022)
 • Champions League-vinder (2014), Europa Cup for pokalvindere (2012)
 • Tysk mester (2018 og 2019)
 • Tysk pokalvinder (2015)
 • Dansk mester (2004, 2007)
 • Dansk pokalvinder (2002, 2003 og 2005)
 • 246 landskampe/572 mål

Medlemmer af Hall of Fame-komitéen

Hans Natorp (formand), formand for DIF

Niels Nygaard, tidligere formand for DIF

Morten Mølholm Hansen, direktør for DIF

Peter Fabrin, direktør for Team Danmark

Jan Jensen, sportskommentator på Ekstra Bladet

Anders Kern Boye, underdirektør i DR

Preben Elkjær, fhv. fodboldspiller


Medlemmer af Sportens Hall of Fame

Lasse Svan, håndboldspiller (optaget 2024)

Caroline Wozniacki, tennisspiller (optaget i 2023)

Sara Slott Petersen, atletikudøver (optaget i 2022)

Rasmus Quist, roer (optaget i 2021)

Mads Rasmussen, roer (2021)

Mikkel Kessler, bokser (2020)

Lotte Friis, svømmer (optaget i 2019)

Tom Kristensen, racerkører (optaget i 2018)

Eskild Ebbesen, roer (2017)

Peter Gade, badmintonspiller (2016)

Lars Christiansen, håndboldspiller (2015)

Brian Laudrup, fodboldspiller (2014)

Camilla Martin, badmintonspiller (2013)

Camilla Andersen, håndboldspiller (2012)

Hans Nielsen, speedwaykører (2011)

Poul-Erik Høyer, badmintonspiller (2010)

Jesper Bank, sejlsportsudøver (2009)

Wilson Kipketer, atletikudøver (2008)

Peter Schmeichel, fodboldspiller (2008)

Michael Laudrup, fodboldspiller (2007)

Anja Andersen, håndboldspiller (2007)

Tom Bogs, bokser (2002)

Preben Elkjær, fodboldspiller (1999)

Morten Olsen, fodboldspiller (1998)

Morten Frost, badmintonspiller (1997)

Erik Gundersen, speedwaykører (1996)

Allan Simonsen, fodboldspiller (1995)

Leif Mortensen, cykelrytter (1994)

Niels Fredborg, cykelrytter (1993)

Gunnar ‘Nu’ Hansen, sportsjournalist (1993)

Ole Olsen, speedwaykører (1992)

Lene Køppen, badmintonspiller (1992)

Ole Ritter, cykelrytter (1992)

Erik Hansen, kajakroer (1992)

Erland Kops, badmintonspiller (1992)

Kurt Nielsen, tennisspiller (1992)

Paul Elvstrøm, sejlsportsmand (1992)

Lis Hartel, dressurrytter (1992)

Ragnhild Hveger, svømmer (1992)

Knud Lundberg, sportsjournalist, fodboldspiller mv. (1992)