Mette Frederiksen brugte sin nytårstale til at adressere både nationale og internationale udfordringer. Hun talte om inflation, grøn omstilling og trusler mod den globale sikkerhed, men det var en tale, der ifølge Koldings borgmester, Knud Erik Langhof (C), savnede både dybde og retning.

– Det var sådan en overfladet tale. Jeg synes ikke, at hun kom ret meget dybt. Det var for lidt dansk, som er hjemme for os, siger Langhof og antyder, at talen havde svært ved at finde fodfæste.

Han oplevede en mangel på konkrete svar og klarhed i budskaberne. – Som jeg sådan hører, så slæber hun jo over vandet, og så taler hun jo ikke sådan direkte om nogle ting. Så jeg mistede nok min koncentration et øjeblik flere gange undervejs.

Statsministerens fokus på økonomiske lettelser og højere folkepensioner for de mest sårbare danskere var en central del af talen. Frederiksen fremhævede, at enlige folkepensionister kunne se frem til en årlig stigning på op mod 13.000 kroner, men ifølge Langhof ramte denne prioritering ikke de mest trængende grupper.

– Jeg hører, at hun siger nu, at pensionister kan få op til 13.000 kr. hver om året. Det er jo ikke dem, der er mest udfordret. Det er vel nogle sociale klienter, som er mest udfordret. Ja, dem der går og ikke har noget job. Men jeg føler bare, at det er også rigtig vigtigt, at de pensionister, der ikke har sikret sig i form af private pensioner, selvfølgelig også skal få noget, lyder det fra borgmesteren, som understreger, at økonomisk støtte naturligvis også er vigtig for de ældre med færrest midler.

Når talen bevægede sig ind på velfærdsområdet, var Langhof heller ikke overbevist. Han ser en tendens til, at kommunerne bliver mødt med øremærkede midler og central styring, som han mener går imod kommunernes behov for fleksibilitet og lokal selvbestemmelse.

– Det føler jeg nok, at man vil gå ind og bestemme for meget, hvad man skal bruge pengene på, siger han.

– Vi har jo alle sammen forskellige serviceniveauer, og vi føler jo i Kolding, at vi har et højt serviceniveau. Når der så kommer et krav om, at vi skal modtage nogle penge og give øremærket til et bestemt formål, så føler jeg, at vi bliver tilsidesat.

Langhof efterlyser en nytårstale, der går tættere på de udfordringer, der fylder for danskerne i deres dagligdag – og en større forståelse for, hvordan kommunerne bedst kan være med til at løse dem.

– Jeg savnede, at hun gik mere i dybden. Talen fløj for meget hen over overfladen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her