TRAFIK. Biltrafikken i Koldings gågader er blevet for voldsom, og kommunen vil nu sætte en stopper for både lovlig og ulovlig kørsel. Målet er at skabe en tryggere, grønnere og mere attraktiv bymidte.
Tirsdag den 1. april vedtog politikerne i udvalget Plan og Teknik en række grundprincipper, som nu skal drøftes med midtbyens butikker, caféer, kulturinstitutioner og andre interessenter.
En af de største ændringer er, at den mest centrale del af gågadesystemet fremover skal være helt bilfri.
– Der er for meget bilkørsel i vores gågader i dag, og en del af trafikken er ovenikøbet ulovlig. Det skaber utryghed for fodgængerne og strider imod vores vision om at skabe en hyggelig og spændende bymidte. Fra politisk hold har vi nu vedtaget nogle principper for, hvordan trafikken fremover skal være i gågaderne. Nu inddrager vi en lang række af midtbyens interessenter, så vi sammen får skabt nogle gode regler, der også kan fungere i virkeligheden, siger Jakob Ville, formand for Plan og Teknik.
Tre typer af gågader
Ifølge kommunens udkast bliver gågaderne fremover inddelt i tre typer: en helt bilfri zone, gågader med ensrettet trafik og en gågade med permanent ensrettet biltrafik.

Helt bilfri bliver den mest besøgte del af gågadesystemet – blandt andet omkring Tombolapladsen (Knudepunktet), Helligkorsgade, Østergade, Søndertorv og Søndergade nord for jernbanen. Kun politi, brandvæsen og ambulance må passere i nødsituationer, og der vil være mulighed for adgang med flyttebiler efter særlig tilladelse. Al varelevering skal ske fra aflæsningsbåse placeret lige udenfor gågaderne.
Andre områder, som Søndergade syd for jernbanen, Torvegade, Akseltorv og en del af Jernbanegade, vil blive gågader med ensrettet trafik. Her bliver varelevering tilladt hver dag fra klokken 06-11, dog ikke med lastbiler. Beboere og forretningsdrivende med parkeringstilladelser til baggårde vil fortsat have adgang.
Endelig vil en lille, særligt afgrænset del af gågaden – Gråbrødregade og den østlige del af Jernbanegade – blive åbnet permanent som gågade med permanent ensrettet biltrafik. Her skal der etableres to-fire handicap-parkeringspladser samt korttidsparkering.
– Nogle vil sikkert undre sig over, at en lille del af gågaden nu bliver åben for al trafik i alle døgnets timer. Det hænger sammen med, at vi gerne vil skabe nogle handicap-parkeringspladser ved indgangen til gågadesystemet, da gågaderne i øvrigt bliver lukket for kørsel i handicapbiler. I Klostergade etableres der senere i år en nedgravet affaldsordning, hvor containerne skal tømmes af store renovationsbiler. Af hensyn til trafiksikkerheden duer det ikke, hvis renovationsbilerne skal vende og bakke for at komme ud igen. Men det er vigtigt at understrege, at færdsel i bil i gågader altid skal ske på forgængernes præmisser, forklarer anlægs- og driftschef i Kolding Kommune, Mads Astrup.
Mange overtræder reglerne
Kommunens forslag bygger på en ny undersøgelse, der viser, at gågaderne i dag er præget af megen ulovlig kørsel og parkering. En hverdag i oktober blev trafikken målt i 12 timer på udvalgte steder. Her blev registreret hele 130 overtrædelser af færdselsreglerne.
– Registreringen af trafikken viser behovet for ændringer af færdslen i gågaderne, hvis vi skal styrke trygheden for fodgængerne og skabe en hyggeligere by, siger Mads Astrup.
For at sikre, at de nye regler overholdes, foreslår kommunen derfor at opsætte automatiske pullerter ved alle indgange til gågadesystemet. Desuden skal skiltningen ved indkørslerne forbedres, så reglerne fremstår mere tydelige.
Næste skridt: dialog med byen
I den kommende tid vil Kolding Kommunes trafikplanlæggere gennem netværket Detailværket, der hører under Business Kolding, gå i dialog med butikker, caféer, restauranter, kulturinstitutioner med flere om de nye trafikregler. Når dialogen er afsluttet, skal politikerne i Plan og Teknik endeligt godkende planen.
Det er endnu ikke klart, hvornår de nye regler træder i kraft. Der bliver sandsynligvis tale om en gradvis indførelse, som koordineres med den igangværende forskønnelse af bymidten – blandt andet Klostergade og Lille Brostræde, som renoveres i løbet af 2025.
Kort om forslaget
Bilfri zone: Knudepunktet (Tombolapladsen), Helligkorsgade, Østergade, Søndertorv, Søndergade (nord for jernbanen).
Gågade med ensrettet trafik: Søndergade (syd for jernbanen), Torvegade, Akseltorv, Jernbanegade (Østergade-Gråbrødregade).
Gågade med bilkørsel (hele døgnet): Gråbrødregade og østlig del af Jernbanegade.
Almindelig vej (dobbeltrettet trafik): Klostergade (Munkegade-Gråbrødregade).