Der er udsigt til lave elpriser i julen. Flere timer i løbet af julenat forventes elprisen endda at blive negativ. De lave jule-elpriser hænger delvist sammen med det kraftige stormvejr. Danmarks største energiselskab, Andel Energi, vurderer, at priserne set over hele julen primært kommer til at ligge mellem 30 og 40 øre uden skatter og afgifter.

I løbet af 2023 har den gennemsnitlige elpris i Danmark været ca. 63 øre per kWh uden skatter og afgifter. Dermed ligger julens elpriser noget lavere end årets gennemsnit.

Selve juleaften forventer Andel Energi, at priserne over hele døgnet d. 24. december kommer til at svinge mellem minus 20 øre og plus 58 øre per kWh. Den billigste time at bruge strøm set over hele julen forventer Andel Energi bliver julenat mellem kl. 03 og 04, hvor elprisen forventes at blive minus 40 øre pr. kWh. Dog skal der stadig betales skatter og afgifter, så det er ikke muligt at tjene penge på at bruge strøm. 

I den traditionelt set allertravleste time på hele året, juleaftensdag mellem kl. 16 og 17, forventer Andel Energi, at prisen kommer helt ned på 3 øre pr. kWh. Der stadig kun tale om prognoser, men ligesom med en vejrudsigt bliver prognoserne mere sikre for hver dag.

– Årsagen til det relativt lave prisniveau i julen skyldes flere ting. Som mange nok har bemærket, er der godt gang i produktionen af især vindenergi i de her dage. Men det spiller også ind, at vejret er meget mildt for årstiden flere steder rundt om i Europa. Endelig er der meget industri, der lukker ned i juledagene, hvilket også påvirker priserne i nedadgående retning. Hvis man er tvivl, kan man altid tjekke de aktuelle og kommende elpriser i vores app. På den måde kan du som el-kunde altid holde øje med, hvornår strømmen er billigst, Jack Kristensen, der er funktionschef i Andel Energi.

Svingende priser er normalt

Selvom energipriserne i 2023 har været meget mere stabile end i 2022, der på alle måder var et ekstremt år, så er svingende energipriser ifølge Jack Kristensen et fænomen, vi skal vænne os til.

– Det er blevet en folkesport at følge med i elpriserne. Og det er rigtig fornuftigt. I takt med at vi får mere og mere vedvarende energi ind i nettet fra både vind og sol, vil vi opleve både, at priserne varierer mere hen over døgnet, men også at priserne generelt bliver lavere. I løbet af 2023 har vi flere gange oplevet, at elprisen ramte 0 kr. og i enkelte tilfælde sågar gik i minus, som vi formentlig også vil se det her i julen, siger Jack Kristensen.

I appen Andel Energi kan danske elkunder følge elpriserne time for time en hel uge frem. De priser, der oplyses for det kommende døgn, er de endelige priser. Mens de priser, der ligger længere ude i fremtiden kun er en prognose, der baseres på historiske elpriser, såkaldt temporale data og vejrprognoser.

Appen Andel Energi har over 300.000 unikke brugere hver måned.

FAKTA:

Julens forventede elpriser*:

24. december:

Laveste: – 20 øre (kl. 23 til 00)

Højeste: 58 øre (kl. 00 til 01)

Gennemsnit 24. december: 28 øre

Hele julen (24.-26. dec.):             

Laveste: – 40 øre (25. december kl. 03 til 04)

Højeste: 111 øre (26. december kl. 19 til 20)

Gennemsnit hele julen: 30-40 øre