Indkomster stiger på tværs af Trekantområdet – minister glæder sig

0

ØKONOMI. Indkomsterne i Trekantområdet vokser støt, og borgerne i Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding har fået flere penge mellem hænderne det seneste år. Det viser en ny opgørening fra Danmarks Statistik, som glæder skatteminister Rasmus Stoklund.

Tallene afslører, at den gennemsnitlige A-indkomst, som primært består af løn, pensionsudbetalinger og skattepligtige indkomstoverførsler, i gennemsnit steg med 4,83 procent på landsplan fra 2023 til 2024. I Trekantområdet oplever kommunerne dog lidt forskellige stigningstakter.

Vejle ligger bedst til i området med en stigning på 4,62 procent, hvilket svarer til 15.783 kr. mere per borger i gennemsnit. Det betyder, at borgerne i Vejle Kommune nu i gennemsnit tjener ca. 357.700 kr. årligt.

Lige efter følger Fredericia Kommune, hvor borgerne oplevede en stigning på 4,61 procent, svarende til godt 15.000 kr. ekstra. Den gennemsnitlige årlige indkomst er her knap 342.000 kr.

I Kolding steg borgernes gennemsnitlige A-indkomst med 4,41 procent – en forbedring på cirka 14.500 kr., hvilket placerer kommunen en smule under landsgennemsnittet på 4,83 procent. Den gennemsnitlige indkomst her er nu omkring 344.000 kr.

I Middelfart har man haft områdets laveste stigning. Her er indkomsten øget med 3,94 procent, svarende til ca. 13.300 kr. ekstra, og borgerne tjener i gennemsnit knap 351.000 kr. årligt.

Skatteminister Rasmus Stoklund glæder sig især over, at væksten ikke kun er koncentreret omkring hovedstaden og de store byer, men kan mærkes bredt i provinsen.

»Når man åbner de store aviser, kan man godt få et indtryk af, at det kun er i København eller de store byer, der er fremgang i økonomien. Men de nye tal her viser, at den bomstærke økonomi, vi har i Danmark, betyder, at stort set alle danskere har fået flere penge mellem hænderne, og at det ikke kun er i de store byer eller i Nordsjælland,« siger skatteministeren.

Han fremhæver, at både stærke overenskomster og regeringens seneste personskattereform, der har givet skattelettelser til 3,3 millioner danskere, spiller en væsentlig rolle i den positive udvikling.

»Det kommer alt sammen danskerne til gode, og jeg håber, at danskerne også kan mærke fremgangen i deres økonomi,« understreger Rasmus Stoklund.

Minister slår fast – omstridte p-afgifter er ulovlige

0

POLITIK. Det er slut med at få parkeringsbøder dumpende ind ad brevsprækken, uden at man overhovedet var klar over, at man havde parkeret ulovligt. De såkaldte »usynlige p-afgifter«, som private p-selskaber har sendt ud i stort antal, har nemlig aldrig været lovlige.

Det præciserer transportminister Thomas Danielsen nu i en klar melding, der glæder både bilister og FDM.

Ifølge ministeren er der ikke tale om nye regler, men om en præcisering af det, der hele tiden har været gældende – nemlig at private parkeringsselskaber kun må udstede p-afgifter ved at placere dem fysisk på bilen eller ved at give dem direkte til føreren.

»Vi er meget tilfredse med, at transportministeren ser på reglerne på samme måde som FDM og Forbrugerombudsmanden, og med præciseringen af reglerne på området har gjort det soleklart, at parkeringsselskaberne ikke bare kan sende en p-afgift afsted til intetanende bilister,« siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.

De »usynlige« afgifter har især været brugt i parkeringsanlæg med automatisk nummerpladeaflæsning, hvor bilister ofte først flere uger efter parkeringen opdager, at de har fået en bøde. Dermed fratages bilisterne muligheden for at dokumentere fejl eller mangelfuld skiltning på stedet, forklarer FDM:

»Præciseringen er godt for bilisternes retssikkerhed. Nu får de mulighed for at tage billeder af mangelfuld skiltning eller dokumentere andre forhold i forbindelse med parkeringen. Det kan man gøre, når man kan se, at man har fået en fysisk p-afgift, men ikke hvis man modtager en ’usynlig p-afgift’ længe efter parkeringen,« understreger Dennis Lange.

FDM kritiserer samtidig, at private parkeringsselskaber i stigende grad har taget de usynlige bøder i brug for at spare på omkostningerne til p-vagter, hvilket i praksis har betydet, at mange bilister modtager uventede og ofte udokumenterbare afgifter.

»FDM er åbne over for moderne, digitale systemer – også på parkeringsområdet. Men det skal selvsagt være systemer, der ikke giver køb på bilisternes retssikkerhed, og som i øvrigt holder sig inden for de gældende regler. Man kan ikke se stort på disse forhold, blot fordi man som parkeringsselskab ønsker at maksimere sin indtjening ved at spare p-vagter væk,« siger Dennis Lange.

Hvis bilister fremover fortsat modtager usynlige parkeringsafgifter, har FDM et klart råd:

  • Klager skriftligt til selskabet og undlad at betale afgiften på forhånd.
  • Indbring sagen for Parkeringsklagenævnet, hvis selskabet ikke vil annullere bøden.

Transportministerens præcisering kommer efter længere tids kritik af parkeringsselskabernes praksis med de usynlige afgifter, en kritik, der er vokset kraftigt hen over de seneste måneder. 

To mænd idømt 5,5 og 6 års fængsel for skudepisode i Kolding

0

KRIMI. Retten i Kolding har i dag idømt to mænd flere års fængsel for grov vold samt besiddelse af en skarpladt pistol i Kolding sidste sommer.

En 18-årig svensk statsborger og en 28-årig dansk mand blev i dag ved Retten i Kolding idømt henholdsvis 5,5 og 6 års fængsel.

Som en del af dommen blev den 18-årige mand, der var 17 år på gerningstidspunktet, desuden idømt udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi havde rejst tiltale mod de to mænd i forbindelse med en skudepisode, hvor en i dag 26-årig mand blev ramt af flere skud i benet. Episoden fandt sted om formiddagen den 31. juli 2024 i Vejrupsgade i Kolding.

Umiddelbart efter skudepisoden iværksatte Sydøstjyllands Politi en intensiv efterforskning for at opklare hændelsesforløbet samt finde frem til gerningsmændene. Efterforskningen viste, at de to mænd havde befundet sig i området omkring Vejrupsgade og Østergårdsvej i timerne op til episoden. Efter skudepisoden forlod de gerningsstedet på cykler.

Den nu 18-årige svensker blev anholdt om aftenen den 31. juli, mens den 28-årige mand blev anholdt den 29. oktober. Begge mænd har været varetægtsfængslet siden deres anholdelser.

Ifølge anklageskriftet var de to mænd tiltalt for forsøg på manddrab og våbenbesiddelse. De blev dog dømt for grov vold og våbenbesiddelse. Dommen var ikke enstemmig.

»Det er en meget alvorlig sag, hvor der er afgivet skud rettet mod en person på åben gade. Det var anklagemyndighedens påstand, at de to tiltalte skulle dømmes for drabsforsøg, men dette har retten ikke fundet grundlag for. Det tager vi naturligvis til efterretning og nærlæser dommen, inden vi skal vurdere, om den skal ankes,« siger specialanklager ved Sydøstjyllands Politi Susan Nielsen.

Den 18-årige udbad sig betænkningstid med hensyn til eventuelt at anke dommen, mens den 28-årige modtog dommen.

Fiskerne slår alarm efter nyt forbud mod bundtrawl

0

MILJØ. En ny aftale om at forbyde al bundtrawlfiskeri i blandt andet Lillebælt og resten af Bælthavet samt store dele af Kattegat vækker nu stærk bekymring hos fiskerne. Det fremgår af en udmelding fra Danmarks Fiskeriforening, der mener, at aftalen vil få store konsekvenser for fiskeriet – især det kystnære.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, kalder beslutningen »dybt bekymrende« for lokale fiskere, som vil mærke konsekvenserne af forbuddet hårdt.

»Uanset, hvad man mener om trawlfiskeri, så er det rygraden i dansk fiskeri. Når man politisk forbyder fiskeri med bundslæbende redskaber, så har det store lokale konsekvenser. Den her aftale afvikler mulighederne for fiskeriet fra Bønnerup og Grenå. Og fiskeriet på Læsø og fra Gilleleje kommer under pres,« siger Svend-Erik Andersen.

Han roser dog regeringen for, at der er afsat penge til at afbøde de værste konsekvenser for især fiskerne på Læsø, men peger samtidig på, at mange mindre fiskere står tilbage uden fremtid.

»Der er stadig fiskere, der ender som tabere, og de fiskere, der rammes hårdest, skal have mulighed for at forlade erhvervet på en ordentlig måde,« lyder det fra formanden.

Danmarks Fiskeriforening anerkender ligeledes, at aftalen også indeholder lettelser for erhvervet. For eksempel er den omdiskuterede CO2-afgift på fiskeriet blevet udskudt til 2029. Når afgiften bliver indfaset, bliver halvdelen af pengene ført tilbage til erhvervet som omstillingsstøtte.

»Det er en lettelse, at der endelig er fundet en politisk løsning, hvor aftalepartierne erkender, at der ikke findes alternativer til det brændstof, vi bruger i dag, og som sikrer, at indtægterne fra afgiften føres tilbage til fiskerierhvervet,« siger han.

Han fremhæver imens, at fiskerierhvervet nu har brug for ro og stabile politiske rammer efter flere turbulente år med brexit, grøn skattereform og ændringer af fiskeriregler.

»Det er helt afgørende, at fiskeriet får ro. Det er ikke holdbart for nogen branche konstant at skulle frygte nye politiske beslutninger, som vender op og ned på vilkårene. Det gør det svært at tiltrække arbejdskraft og svært at gøre fiskeriet attraktivt for unge mennesker, og det skaber usikkerhed i forhold til finansiering. Nu skal der simpelthen ro på,« afslutter Svend-Erik Andersen.

Fiskeriforeningen deltager i det kommende fiskeripartnerskab, der skal føre aftalen ud i livet, men understreger, at det vil kræve en stor indsats at få det til at fungere i praksis.

Ny milepæl for Lillebælt: Bundtrawl bliver forbudt

0

POLITIK. Det danske hav står foran historiske ændringer, og Lillebælt spiller en central rolle. Fra nu af bliver hele Bælthavet, herunder Lillebælt, trawlfrit område, efter regeringen netop har indgået en bred politisk aftale med Liberal Alliance, SF, Enhedslisten, Konservative, Radikale Venstre og Alternativet.

Aftalen, som trådte i kraft den 2. juli, betyder, at i alt 18,7 procent af det danske havareal nu bliver beskyttet mod fiskeri med bundslæbende redskaber. Dette gælder hele Bælthavet fra Danmarks grænse i syd, op gennem Lillebælt og videre mod nord helt op til en linje fra Ebeltoft til og med Isefjord.

Lillebælt er et af de områder, der har været hårdt ramt af faldende biodiversitet og ødelagte havbundsområder som følge af bundtrawl, der har påvirket både marsvin og fiskebestande negativt. Antallet af marsvin i Bælthavet er eksempelvis mere end halveret over de seneste syv år.

Miljøminister Magnus Heunicke kalder aftalen et »kæmpe skridt« for havmiljøet:

»Det er på tide, at vi giver havbunden mere ro til at genoprette sig selv. Vores indre farvande er i dårlig tilstand, og der er brug for at sætte ind på alle fronter for at vende udviklingen. Fiskeri med bundslæbende redskaber har en negativ påvirkning på havbunden,« siger ministeren.

Særligt Lillebælt, som også får status som kommende marin naturnationalpark, forventes at opleve store positive effekter. Havbunden får ro til at komme sig, hvilket giver mulighed for en mere varieret bundfauna, større fiskebestande og forbedrede levevilkår for marsvin.

I alt omfatter aftalen cirka 19.600 kvadratkilometer hav, svarende til en tredjedel af det samlede trawlpåvirkede areal i Danmark. Forbuddet vil blive implementeret i samarbejde med EU, og det ventes at være fuldt gældende for både danske og udenlandske fiskere inden for de næste to år.

Regeringen vil i den kommende tid også indgå aftaler med andre lande, der har fiskerirettigheder i området, så Lillebælt fremover kan få den ro og beskyttelse, havområdet har behov for.

Voldsomt vejr onsdag kan koste dyrt – her er eksperternes bedste råd

0

VEJRET. Onsdag eftermiddag og aften risikerer store dele af landet at blive ramt af voldsomt vejr med skybrud, torden, hagl og kraftige vindstød. Det får nu forsikringsselskaberne Codan og Alm. Brand til at opfordre danskerne til at sikre deres hjem mod alvorlige skader.

»Med DMI’s melding om risiko for både skybrud og kraftige vindstød opfordrer vi vores kunder til at gå en ekstra runde om deres bolig. Vi ved af erfaring, at syv ud af ti skader kan undgås ved hjælp af enkle tiltag som f.eks. at rense tagrender og nedløbsrør og løfte uvurderlige ejendele mindst 30 cm op fra kældergulvet, så de ikke risikerer vandskade, hvis uheldet er ude,« siger Jan Graversgaard, direktør for Bygning og Løsøre hos Alm. Brand.

Vejrcocktailen er ekstra farlig efter en længere periode med tørke, da vandet ikke nemt siver ned i den tørre jord. Dermed er risikoen for oversvømmelser i boliger og kældre ekstra stor.

»Når jorden er meget tør, vil det megen vand ikke sive ned. Det kan føre til, at vandet samler sig på overfladen og finder vej ind i boliger og kældre,« siger Jan Graversgaard.

Forsikringsselskaberne har samlet en række konkrete råd til, hvordan du undgår skader under skybrud og kraftigt stormvejr:

  • Tjek, om tagsten ligger korrekt, og reparér revner eller utætheder i husets tag og mure.
  • Rens afløb, tagrender og nedløbsrør, så regnvandet kan komme væk.
  • Fjern blade og snavs fra brønde og kloakker.
  • Løft dine værdifulde ting mindst 30 centimeter op fra kældergulvet.
  • Placér aldrig uvurderlige ejendele i kælderen, hvis der er risiko for oversvømmelser.
  • Tag havemøbler, grill og krukker indenfor, eller stil dem i læ.
  • Fastgør trampoliner forsvarligt, eventuelt ved at vende dem på hovedet.
  • Luk alle vinduer og døre tæt.
  • Brug vandsikringstape ved døre og vinduer, så vand ikke kan trænge ind.

Forsikringsselskaberne sender i disse timer SMS-advarsler med konkrete råd til kunderne i de mest udsatte områder, så de når at tage deres forholdsregler, inden uvejret rammer.

De kraftige vejrfænomener ventes ifølge DMI at begynde sidst på eftermiddagen og fortsætte gennem aftenen.

Loven knap trådt i kraft: 17-årig taget bag rattet uden ledsager

0

KRIMI. Den nye lovgivning om, at 17-årige må køre bil alene i dagtimerne, havde været gældende i knap ét døgn, før Sydøstjyllands Politi måtte finde bødeblokken frem.

En blot 17-årig mand fra Kolding blev tirsdag aften klokken 23.59 stoppet af politiet på Lykkegårdsvej i Kolding. Dermed blev den unge mand blandt de første i landet, der fik en bøde efter den nye lov, som kun tillader 17-årige at køre alene mellem klokken 05.00 og 20.00.

Det fortæller politikommissær hos Sydøstjyllands Politi, Hans Hoffensetz:

»Vi havde en enkelt sag i går aftes klokken 23.59 på Lykkegårdsvej. Det er jo sådan med den her nye lovgivning, at de 17-årige godt må køre bil uden ledsager, men kun mellem klokken 05 og 20. Derfor måtte vi give en bøde, da den unge mand ikke havde en ledsager med.«

Lovændringen, der trådte i kraft tirsdag den 1. juli, betyder, at 17-årige nu må køre bil alene i dagtimerne. Om aftenen og natten er det dog fortsat et krav, at der er en erfaren ledsager med i bilen. Helt præcist skal ledsageren være minimum 24 år og have haft kørekort i mindst fem år.

Da den 17-årige blev standset, befandt han sig langt uden for det tilladte tidsrum og uden en ledsager ved sin side. Det medfører ifølge de nye regler en bøde på 3.000 kroner ved første forseelse.

Den nye lov blev oprindeligt vedtaget for at give unge en øget frihed i dagtimerne – særligt for at støtte unge, som bor uden for områder med god offentlig transport. Fra myndighedernes side understreges det dog fortsat, at ledsagerkravet om aftenen og natten er afgørende for at sikre trafiksikkerheden og mindske risikoen for alvorlige ulykker blandt unge, uerfarne bilister.

Alle oplysninger i denne artikel stammer fra Sydøstjyllands Politis pressebriefing onsdag morgen klokken 09.00.

71-årig mistede tålmodigheden og kørte mod traktorfører – nu har politiet beslaglagt bilen

0

KRIMI. Der udspillede sig en farlig scene tirsdag eftermiddag klokken 15.35 på Seestvej i Kolding, da et uenigt trafiksammenstød mellem en personbil og en traktor med slamsuger udviklede sig til langt mere end lidt vejbøvl.

En 71-årig bilist fra Kolding mistede ifølge politiet tilsyneladende tålmodigheden i en situation, der ellers virkede harmløs nok. Traktoren med slamsugeren og personbilen kunne ikke komme forbi hinanden på den snævre vej, og de to førere blev hurtigt uenige om, hvorvidt der var plads til passage eller ej.

Men i stedet for dialog valgte bilisten ifølge politiet at træde på speederen og køre frem mod traktorføreren, der var steget ud af sit køretøj og befandt sig på vejbanen. Ifølge udsagn fra stedet skete det med relativt lav hastighed, men situationen eskalerede alligevel så hurtigt, at den 36-årige traktorfører fra Rødding måtte springe til side for ikke at blive ramt af bilen.

Det oplyser politikommissær hos Sydøstjyllands Politi, Hans Hoffensetz, onsdag morgen.

»Der opstod en farlig situation, da føreren af personbilen kørte frem mod traktorføreren, der stod ude på kørebanen. Den 36-årige mand måtte derfor springe til siden for ikke at blive ramt,« fortæller politikommissæren.

Den 71-årige bilist er nu blevet sigtet efter straffelovens paragraf 252 for at have forvoldt fare for liv eller førlighed. En alvorlig bestemmelse, som også betyder, at politiet har beslaglagt hans køretøj.

»Ud fra de udsagn, vi har fået på stedet, har vi valgt at sigte manden for at have forvoldt fare for liv eller førlighed ved at køre frem mod traktorføreren. Da sigtelsen ligger indenfor en kategori, hvor vi har mulighed for at beslaglægge bilen, har vi gjort det,« uddyber politikommissæren.

Straffelovens paragraf 252 anvendes i situationer, hvor en persons handling skaber en så åbenlys fare for andres liv eller helbred, at det berettiger en strafretlig sanktion.

Alle oplysninger i denne artikel stammer fra Sydøstjyllands Politis pressebriefing onsdag morgen klokken 09.00.

Person fundet død i Kolding – politi undersøger området

0

KRIMI. Sydøstjyllands Politi er onsdag morgen rykket ud til Andreas Schous Vej i Kolding, hvor en person er fundet død.

Politiet har afspærret området og arbejder netop nu på stedet for at klarlægge omstændighederne omkring dødsfaldet. De nærmeste pårørende til den afdøde er underrettet, oplyser Sydøstjyllands Politi på det sociale medie Twitter.

»Vi har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt,« lyder meldingen fra politiet, der endnu ikke ønsker at sige noget om, hvorvidt dødsfaldet betragtes som mistænkeligt.

Efterforskningen fortsætter onsdag formiddag, og politiet forventes at komme med yderligere oplysninger senere.

DMI varsler kraftigt uvejr onsdag aften

0

VEJRET. Onsdag står Danmark over for et voldsomt vejrskifte. Efter flere dage med høj varme, hvor termometret mange steder i Syd- og Østjylland samt på Fyn vil nå over 30 grader, rammer et kraftigt uvejr med risiko for lokale skybrud, voldsom torden, hagl og vindstød af stormstyrke.

Særligt udsat er Trekantområdet, herunder Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Efter en meget varm dag nærmer en koldfront sig landet nordvestfra, og det vil onsdag eftermiddag og aften udløse kraftige regn- og tordenbyger. Fronten vil først ramme områderne omkring Lillebælt og Trekantområdet, før den bevæger sig videre mod Fyn, Sjælland, Lolland og Falster.

DMI oplyser, at kraftige byger kan begynde at opstå spontant allerede fra sidst på eftermiddagen og fortsætte til ud på aftenen.

Ifølge DMI vil bygerne flere steder udvikle sig til skybrud. Et skybrud defineres ved, at der falder mindst 15 mm regn på kun 30 minutter. Onsdag aften ventes der lokalt at kunne falde mellem 15 og 25 mm på kort tid, hvilket kan skabe udfordringer med oversvømmelser på lavtliggende veje og i kældre.

Det gælder især i områder som Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding, hvor borgerne opfordres til at være særligt opmærksomme og tage deres forholdsregler, hvis man har erfaring med tidligere oversvømmelser.

Voldsom torden, hagl og vindstød af stormstyrke

Uvejret ventes også at bringe torden og stedvis kraftige haglbyger med sig. Vindstødene kan lokalt nå stormstyrke med op til 20-30 m/s. Det betyder, at løse genstande, som havemøbler, trampoliner og lignende bør sikres eller fjernes fra åbne områder, oplyser DMI.

Vinden kan desuden skabe vanskelige forhold på Lillebæltsbroerne, hvorfor trafikanter bør være ekstra opmærksomme onsdag aften.

DMI’s officielle varsel gælder i tidsrummet fra onsdag kl. 18:00 til onsdag kl. 23:00. Her er risikoen størst for de voldsomme vejrfænomener.

Indkomster stiger på tværs af Trekantområdet – minister glæder sig

0
ØKONOMI. Indkomsterne i Trekantområdet vokser støt, og borgerne i Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding har fået flere penge mellem hænderne det seneste år. Det...

Voldsomt vejr onsdag kan koste dyrt – her er eksperternes bedste råd

0
VEJRET. Onsdag eftermiddag og aften risikerer store dele af landet at blive ramt af voldsomt vejr med skybrud, torden, hagl og kraftige vindstød. Det...

Loven knap trådt i kraft: 17-årig taget bag rattet uden ledsager

0
KRIMI. Den nye lovgivning om, at 17-årige må køre bil alene i dagtimerne, havde været gældende i knap ét døgn, før Sydøstjyllands Politi måtte...

71-årig mistede tålmodigheden og kørte mod traktorfører – nu har politiet beslaglagt bilen

0
KRIMI. Der udspillede sig en farlig scene tirsdag eftermiddag klokken 15.35 på Seestvej i Kolding, da et uenigt trafiksammenstød mellem en personbil og en...

Person fundet død i Kolding – politi undersøger området

0
KRIMI. Sydøstjyllands Politi er onsdag morgen rykket ud til Andreas Schous Vej i Kolding, hvor en person er fundet død. Politiet har afspærret området og...

DMI varsler kraftigt uvejr onsdag aften

0
VEJRET. Onsdag står Danmark over for et voldsomt vejrskifte. Efter flere dage med høj varme, hvor termometret mange steder i Syd- og Østjylland samt...