Kolding Byråd godkendte i går bevillingen på 21 millioner kroner til Trapholts udviklingsprojekt. Dermed er kunst- og designmuseet nu ét skridt tættere på en omfattende ombygning, der skal fremtidssikre museet med tidssvarende faciliteter og bedre plads til alle typer af gæster. En historisk dag, mener museumsdirektøren.

Den 28. maj godkendte byrådet i Kolding Kommune, at Trapholt får bevilget 21.165.000 kroner i 2024, svarende til 25 % af anlægssummen som medfinansiering til fundraising til Trapholts udviklingsprojekt. Dermed er det smukt beliggende kunst- og designmuseum nu tættere end nogensinde på den tiltrængte ombygning og udvidelse, der har været på tegnebrættet i flere år.

Arkivfoto, Karen Grøn. Foto: AVISEN

– Det er en historisk dag. Trapholt har over 100.000 gæster om året i et museum bygget til 60.000 gæster. Det giver en række udfordringer vedrørende gæstemodtagelse, formidlingsfaciliteter og parkanlæg. Derfor søger museet økonomisk støtte til at løse udfordringerne, som dels forringer de mange gæsters museumsoplevelse, dels forhindrer Trapholt i at fortsætte den kontinuerlige vækst, museet har oplevet de senere år, forklarer museumsdirektør Karen Grøn, der selv var til stede med kolleger i byrådssalen tirsdag aften.

Projektets vigtigste milepæl

Tilskuddet er betinget af, at de resterende 75 % af anlægssummen støttes af private fonde, men støtten fra Kolding Kommune har været en forudsætning for, at fondene overhovedet ville behandle ansøgningerne.

– Godkendelsen fra Kolding Kommune er første – og den måske vigtigste – milepæl i projektet. Gennemførsel af projektet vil betyde, at Trapholt kan være en topattraktion af højeste kvalitet i en tilgængelig naturskøn oase – i mange år fremover, vurderer Karen Grøn.

Forbedret formidling med nye faciliteter

Konkret vil museet blandt andet etablere et formidlingscenter, der skal anvendes til workshops med børn og unge i skoletiden, sårbare borgere og craft-fællesskaber om eftermiddagen samt familier i weekender og ferier. Herudover skal der etableres en skulpturlounge, et fleksibelt område, der kan omdannes og give plads til op til 500 gæster ved ferniseringer og store events.

Samtidig skal museumsparken og naturen omkring museet bindes sammen og gøres mere tilgængelig med et nyt stisystem, der også tilgodeser svagtgående, kørestolsbrugere og barnevogne. Der laves også en amfiscene med mulighed for udendørs arrangementer. Endelig bliver hovedindgangen optimeret med ny gæstemodtagelse, så der er bedre plads til grupper af gæster, varelevering og værkmodtagelse samt separate garderobe- og madpakkefaciliteter til især skoler og institutioner.

– Vi laver også en ny samlingsudstilling, så gæster får maksimal adgang til museets store samlinger af kunst, kunsthåndværk og stoledesign fra 1900 og frem. Som en del af dette planlægges også en opdateret version af Trapholts unikke formidling med et digitalt kurateringsværktøj, forklarer museumsdirektøren.

Forventer 120.000 Gæster i 2027

Ombygningen planlægges gennemført fra oktober 2025 til januar 2027. Projektering og arkitektkonkurrence gennemføres de første 12 måneder, og første spadestik forventes i oktober/november 2025. Trapholt genåbner januar 2027 med et åbningsprogram med store udstillinger, ny samlingsudstilling samt et ambitiøst formidlingsprogram.

Under byggeperioden vil museet være lukket for publikum. I denne periode gennemfører museet ”Trapholt to go”, hvor kunsten bringes ud i Kolding og omegn med projekter, der engagerer skoler, uddannelsesinstitutioner, plejehjem, foreninger og private, og afsluttes med et eller flere fællesskabte kunstværker.

Trapholt forventer allerede i 2027 at have 120.000 gæster.

Baggrundsinfo
Trapholt har de senere år modtaget nationale og internationale priser for museets arbejde. I 2020 blev museet hædret med Business Koldings turismepris. I 2021 modtog Trapholt både Koldings kulturpris, dansk Kulturlivs branchepris og ikke mindst The Art Museum Award ved European Museum Academy. Museet er desuden landskendt for sine store forskningsbaserede og sansemættede udstillinger samt sine borgerinddragende projekter og sine forskningsbaserede indsatser i forhold til sårbare borgere.