Bygningerne huser i dag et museum og hotel, men mange koldingensere husker dem som tuberkulosesanatorium.
Min svigerfar er én af dem. Som 6-årig blev han indlagt med tuberkulose. To år senere blev han heldigvis udskrevet helt rask. Derfor kan jeg takke sanatoriets personale for, at min mand og vores børn overhovedet eksisterer. Sidste år fejrede vi min svigerfars 80-års fødselsdag.
Det tænkte jeg på, da Kulturudvalget for nyligt besøgte Dansk Sygeplejehistorisk Museum, som nu ligger i en del af det gamle sanatorium.
Jeg tænkte også på den store betydning af en omsorgsfuld og kompetent sygepleje.
Dengang var børnene ofte indlagt i årevis uden deres forældre. Lægerne gjorde dem raske, men sygeplejerskerne sørgede for, at de kom igennem som hele mennesker. Den omsorgsfulde pleje var afgørende for deres mentale helbred.
Og sådan er det stadig i dag. Udover deres sundhedsfaglige opgaver udfører sygeplejerskerne en omsorgsopgave, som er helt uundværlig, hvis man som patient skal komme godt igennem et hospitalsophold, der ofte vil rumme helt store følelser. Eller når man, som det sker i dag, bliver hurtigt udskrevet og har brug for kommunens dygtige sygeplejersker.
Derfor er det vigtigt, at vi sikrer sygeplejerskerne tid og ro til deres opgaver. Når de presses for hårdt, svigter vi både dem og patienterne, og færre vil vælge faget.
Alt det fik besøget på Dansk Sygeplejehistorisk Museum mig til at tænke på. Kultur er nemlig ikke bare underholdning. Kultur vækker tanker, inspirerer og sætter historien i perspektiv.
Af byrådsmedlem i Kolding og regionsrådskandidat Susanne Stenstrop Thorsen.