Torsdag den 27. juni fik brandfolkene på stationen i Fredericia en bemærkelsesværdig tilføjelse til deres arsenal: en ny specialsprøjte. Overdragelsen af nøglerne til den avancerede brandbil blev markeret ved en ceremoni mellem klokken 12 til 13 på brandstationen i dag.

Dagen var ventet med spænding, da den nye specialsprøjte bringer betydelige forbedringer til brandfolkens værktøjskasse. Sprøjten er udstyret med et slukningsanlæg (CAFS), der bruger en kombination af vand og PFAS-fri skum, hvilket gør den langt mere effektiv i bekæmpelsen af brande end vand alene. CAFS-systemet er særligt effektivt ved komplekse brande og giver brandfolkene en fordel i vanskelige situationer.

Derudover har specialsprøjten en såkaldt skæreslukker (Cuttex), som kan generere et ekstremt højt vandtryk, der er i stand til at skære igennem materialer som træ, jern og beton. Denne funktion muliggør indsats i rum, der ellers ville være svært tilgængelige.

Den nye specialsprøjte er erhvervet gennem et fælles udbud mellem ni kommunale beredskaber og har kostet 3,7 millioner kroner. Leveringen er sket gennem Rosenbauer Group, en anerkendt leverandør inden for brandbekæmpelsesudstyr.

Søren Larsen overdrager nøglen. Foto: TrekantBrand

Den socialdemokratiske viceborgmester Søren Larsen udtrykte sin begejstring for begivenheden:

“Som viceborgmester kommer man rundt til mangt og meget, men sådan en begivenhed som i dag, er en jeg har glædet mig rigtig meget til.”

Han fortsatte med at fremhæve vigtigheden af et effektivt og trygt beredskab i Fredericia:

“I Fredericia har det altid været vigtigt for os, at vi har et godt og trygt beredskab. I dag gør vi det beredskab endnu bedre og dermed også sikkerheden for borgerne, når jeg har fornøjelsen af at overdrage nøglerne til en ny sprøjte til jer.”

Larsen understregede også de unikke egenskaber ved den nye sprøjte:
“Den nye sprøjte er noget særligt. Det er en specialsprøjte, som adskiller sig fra de øvrige ved, at den har et såkaldt skæreslukkersystem og et Compressed Air Foam-system. Det er systemer, som gør sprøjten særdeles velegnet til at håndtere mere komplicerede brande som fx konstruktionsbrande. Specialsprøjterne kræver en omfattende uddannelse og er derfor placeret på de to hovedstationer Kolding og Fredericia i TrekantBrand.”

I udviklingen af specialsprøjten har der været stor fokus på at inddrage de brandfolk, der skal bruge den. Der har været fokus på både funktionalitet og arbejdsmiljø, hvilket resulterer i topmoderne sprøjter, der lever op til de moderne krav for et tidssvarende beredskab.

Stationsleder og indsatsleder Johnny Rasmussen adresserede også de fremmødte brandfolk og sagde:

“Fra på mandag er nøglerne til specialsprøjten jeres, så pas godt på bilen. Jeg ved, I glæder jer helt enormt til at få noget nyt værktøj i kassen, så tillykke med det!”

Med den nye specialsprøjte forbedres beredskabet i Fredericia betydeligt, hvilket øger sikkerheden for både brandfolk og borgere. Det avancerede udstyr og de nye teknologier vil sikre en mere effektiv og hurtig indsats ved fremtidige brande, hvilket er en klar fordel for hele lokalsamfundet.