Med etableringen af et nyt team i Kolding er det Elsass Fondens håb at være mere fysisk tilgængelig for unge og voksne med diagnosen cerebral parese i Vestdanmark, fortæller adm. direktør Peter Lindegaard

Der er langt fra Kolding til Charlottenlund. Derfor har det længe været et fokuspunkt for den private fond Elsass Fonden at gøre det nemmere for mennesker med cerebral parese (CP) i Vestdanmark at benytte sig af fondens mange tilbud. Den 4. oktober 2023 kommer fonden et skridt nærmere den ambition, når dørene åbnes til nye lokaler i Kolding. Fonden fortsætter med at have hovedsæde i Charlottenlund, nord for København. Men adm. direktør Peter
Lindegaard glæder sig over, at organisationen nu også får en jysk adresse.

– Vi ved, hvor afgørende beliggenhed og afstand er for, om man gør brug af relevante tilbud. Der er langt fra yderområderne i Jylland og til Hovedstaden – og måske endnu mere, hvis man samtidig har et handicap. De nye lokaler i Kolding markerer derfor en vigtig milepæl i fondens historie, og vi glæder os meget til at byde en masse mennesker velkommen indenfor, påpeger Peter Lindegaard.

Fokus på unge og voksne
Den jyske enhed, som allerede har fået kælenavnet ’Elsass Vest’, kommer til at bestå af en fast stab på fire medarbejdere med forskellige faglige profiler. Går alt planmæssigt bliver det en ergoterapeut, fysioterapeut, psykolog og cand.scient. i Idræt. Deres opgave bliver i udgangspunktet at afvikle tilbud for unge og voksne med CP. Og netop den målgruppe er udvalgt med omhu, forklarer afdelingschef for Praksis & Innovation i Elsass Fonden, Patricia de Lipthay Behrend.

– Hvor end vi gerne ville tage imod alle aldersgrupper med CP, så har vi – med de ressourcer vi har til rådighed – valgt at fokusere på unge og voksne. Det har vi, fordi der mangler målrettede tilbud i den svære periode omkring overgangen til voksenlivet samt til voksne over 18 år; og så harmonerer det i øvrigt så fint med projektet hos vores gode samarbejdspartnere i Hammel, forklarer hun.

I 2022 valgte Elsass Fonden at yde økonomisk støtte til et nyt stort projekt hos Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Et projekt, som udvikler og etablerer Danmarks første koordinerede offentlige behandlingstilbud for voksne med CP – bl.a. i samarbejde med fonden.

Skal løbende tage form

Omdrejningspunktet for det ny team bliver at udbyde forskellige aktivitetstilbud, fx kurser og sociale events i tråd med dem, fonden tilbyder i Charlottenlund. Og så har samarbejde med andre aktører på CP-området i Jylland og på Fyn høj prioritet. Selvom den overordnede plan for ’Elsass Vest’ ligger nogenlunde fast, så er den endelige drejebog dog på ingen måder færdigskrevet, fortæller Patricia de Lipthay Behrend.

– Fra og med åbningsmåneden udbyder vi aktiviteter, som er udvalgt på baggrund af konkret efterspørgsel vest for Storebælt. Men ellers er det vigtigt for os, at det ny team i Kolding selv er med til at forme ’Elsass Vest’, bl.a. sammen med relevante samarbejdspartnere samt unge og voksne med CP, understreger hun.

Den officielle åbning markeres med en reception på adressen Søndergade 13C i Kolding den 4. oktober 2023. Allerede i ugerne op til, vil interesserede med CP så småt kunne tilmelde sig de første ’jyske’ tilbud.