Et nyt samarbejde mellem Kolding Kommune, DGI Sydøstjylland og Center for Ungdomsstudier (CUR) betyder, at parterne ansætter en projektkonsulent for at få endnu flere unge til at blive en del af et foreningsfællesskab. Målsætningen er klar: At få flere unge medlemmer og flere kompetente frivillige i alderen 13-24 år i kommunens idrætsforeninger.

Som en del af den samlede indsats for at få flere unge ind i foreningsfællesskaberne i Kolding Kommune ansætter parterne Kolding Kommune, DGI Sydøstjylland og Center for Ungdomsstudier (CUR) en projektkonsulent, som skal arbejde med konkrete indsatser og aktiviteter målrettet unge i aldersgruppen 13-24 år.

– De mange dygtige frivillige rundt omkring er den bærende faktor for, at den danske foreningsmodel fungerer så godt, som den gør. Det gælder også i Kolding Kommune, men vi er selvfølgelig nødt til at have fokus på den fortsatte udvikling, hvis vi skal kunne tilbyde en så bred vifte af muligheder i foreningslivet, som vi kan lige nu. Kolding har et rigt uddannelsesliv, og med de mange unge mennesker, som uddanner sig i kommunen, ser vi stort potentiale i at fastholde dem både som frivillige og som udøvere, hvis tilbuddene til dem er gode nok. Og vi ønsker at beholde dem i foreningerne, fordi foreningerne er med til at udvikle sundhed, fællesskaber og sociale relationer, som kan vare ved hele livet, udtaler formand for Sundhed og Fritid i Kolding Kommune, Birgitte Kragh.

Foreninger skal skabe attraktive miljøer

Samarbejdet skal sikre en tværgående og helhedsorienteret indsats mellem allerede eksisterende projekter som Moving Kolding og Super Sund Studiestart og DGI Sydøstjyllands erfaring, viden og arbejde med foreningslivet. Det består af indsatsområder, hvor foreningerne skal støttes i at skabe motiverende og attraktive idræts- og ungdomsmiljøer og indhente viden om målgruppen gennem praksisnære cases. Projektet forløber over en tre-årig periode.

– Vi ved fra forskning, at overgange i ungdomslivet fx fra folkeskole til ungdomsuddannelse har konsekvenser for de unges deltagelse i foreningslivet. Med aftalen kan vi skabe tilbud, der er differentieret på alder og uddannelsesniveau, og som har fokus på at sikre en kontinuitet for de unge. Vi ser uddannelsessystemet i Kolding som en oplagt arena, hvor vi kan iværksætte tiltag, som fremmer den mentale sundhed og trivsel gennem sociale fællesskaber, så vi både kan fastholde og få endnu flere unge til at bevæge sig. Vi tror på, at det her partnerskab kan gøre en forskel, og vi glæder os meget til samarbejdet, udtaler Dan Skjerning, formand for DGI Sydøstjylland.

Trænerakademi skal understøtte

En styregruppe med repræsentanter fra Kolding Kommune og DGI Sydøstjylland kommer til at følge projektet tæt og sætte retningen for de konkrete indsatsområder. Det er på forhånd vedtaget, at projektkonsulenten skal fokusere på at gøre det attraktivt at være ung og frivillig ved at drive et trænerakademi samt understøtte projekterne Moving Kolding, UU Sport og Super Sund Studieby.

Efter planen skal projektkonsulenten starte den 1. oktober 2023, og det er allerede nu muligt for interesserede kandidater at søge stillingen. Projektkonsulenten ansættes i Fritid og Idræt i Kolding Kommune, men tilknyttes også DGI Sydøstjyllands kontor i Horsens.