Af Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige, Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Fortællingen om Askepot er et populært eventyr, som indeholder en klassisk folkefortælling med mytiske elementer om uretfærdig undertrykkelse og triumferende belønning. Grimms berømte eventyr ender godt, som et eventyr jo skal. I den virkelige verden er det Ecco, der leder efter kunder til deres sko og det bliver sværere og sværere at finde købere. Ecco passer nemlig dårligt ind i rollen, som den smukke prins der til sidst finder skoens ejer – Askepot. Ecco er mere heksen fra eventyret Fyrtøjet, hvorfor der er lang vej til at finde en smuk ung person i Ecco sko. Eccos forretningsmoral passer godt ind i eventyrets gennemgående historie om uretfærdig undertrykkelse.

Den før så berømte skofabrik har med Ruslands angreb på Ukraine og fabrikkens forbliven i Rusland gjort sig til synonym med alt det som vi i Vesten ikke kan li`. Det gør mig vred og jeg vil ALDRIG mere tage et par Ecco sko på.

Ecco vælger med skrigende tavshed rollen, som den gamle heks, som Landsoldaten mødte på landevejen, ”hun var så ækel, og hendes underlæbe hang hende lige ned på brystet. Hun sagde: “God aften, soldat! Hvor du har en pæn sabel og et stort tornyster, du er en rigtig soldat! Nu skal du få så mange penge, du vil eje””. Se det var et rigtigt eventyr.

Tilbage i virkelighedens verden handler det heller ikke om moral men om penge. Det gør mig trist og jeg er helt uforstående overfor, hvorfor virksomheder som Ecco, Rockwool og Carlsberg med flere, ikke for længst har forladt ondskabens rede – Rusland – på trods af et massivt offentligt pres. Kongehuset har droppet Ecco som Kongelig hofleverandør og Statsministeren og den ukrainske ambassadør i Danmark Mykhailo Vydoinyk har offentligt kritiseret Ecco. Hvis Ecco gjorde noget klogt, skulle de gøre som konkurrenterne Adidas, Nike, Puma og Reeboks og trække sig ud af Rusland. På grund af en ufattelig dårlig moral og et totalt svigt af deres samfundsansvar (CSR) sker det desværre ikke. Hvis der er én god ting at sige, er det, at det er i krig og ufred vi ser de sande helte og skurke som Ecco, Carlsberg og Rockwool.