Den nylige offentliggørelse af rapporten om CO2-afgiften i landbruget har skabt debat og rejser vigtige spørgsmål om, hvordan vi bedst håndterer klimaforandringerne ansvarligt og bæredygtigt.

Der er grund til nysgerrighed, hvad angår denne udvikling, og det mærker jeg både som folketingskandidat og som borger. Det er afgørende at reducere vores CO2-udledning, men det er også vigtigt at sikre, at byrden ikke kun påhviler de danske landmænd. Importerede, billigere, produkter ville være at finde i kølediskene, og det er nærliggende at frygte, at danskerne ville være tilbøjelige til at vælge dem. Disse varer har imidlertid forventeligt et højere CO2-aftryk.

Venstre har længe talt for en grøn omstilling, der balancerer miljøbeskyttelse med hensynet til erhvervslivet og arbejdspladserne. Men vi må også se på, hvordan andre lande tackler CO2-udledning, da klimaproblemet er globalt. Og en ensidig indsats risikerer blot at flytte produktion og øget forurening til andre lande.

Den annoncerede CO2-afgift kan være et skridt i den rigtige retning, men det er afgørende, at den ikke straffer vores landmænd uretfærdigt. Vi har brug for en international tilgang til at løse udfordringen.

Jeg er åben overfor dialogen og samarbejdet i den grønne trepart og er sikker på, at Stephanie Lose er med til at opnå en aftale, der lever op til de kriterier Venstre fik indskrevet i regeringsgrundlaget.

Ikke kun nationalt, men også internationalt, skal der formes en bæredygtig fremtid for os alle.

Tobias Jørgensen (V)
Folketingskandidat og byrådsmedlem i Kolding
Fovsletvej 21, 6580 Vamdrup