KULTUR. Kolding-museet Trapholt har store drømme, og nu er der fundet en partner, som skal omsætte ambitionerne til virkelighed. Den internationalt anerkendte arkitektvirksomhed 3XN har vundet arkitektkonkurrencen om museets kommende udvidelse og fornyelse.
Udbygningen, som netop er blevet præsenteret, bliver et stort skridt for museet, der har hjemme ved bredden af Kolding Fjord. Den betyder, at Trapholt udvides med en række nye faciliteter, som ifølge museumsdirektør Karen Grøn vil fremtidssikre museet og styrke dets rolle både lokalt og nationalt.
»3XN vandt konkurrencen med et æstetisk helstøbt projekt, der både respekterer Trapholts eksisterende kvaliteter og peger visionært fremad,« siger Karen Grøn.
»Projektet åbner publikumsrejsen allerede ved ankomsten på parkeringspladsen, og det nye ankomstområde leder tydeligt gæsterne ind på museet. Samtidig sikrer det adgang til oplevelser i hele den omgivende museumspark. Det er gennemtænkt med henblik på lavt klimaaftryk, logiske forløb og gode backstage-faciliteter for team Trapholt.«

Med en samlet bevilling på 102,4 millioner kroner fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Villum Fonden og Kolding Kommune skal 3XN realisere projektet, som blandt andet indebærer et nyt formidlings- og CRAFT-center med plads til børneworkshops, konferencer og foredrag med op til 500 deltagere.
Der etableres også en skulpturlounge, der forbinder gæstemodtagelsen med museets parkområde, og den eksisterende park bliver opgraderet med nye stier, opholdszoner, kunstinstallationer og udsigtspunkter. Ifølge Trapholt vil det gøre kunsten og naturen mere tilgængelig for alle besøgende, uanset alder og mobilitet.
Respektfuld arkitektur skal møde nye visioner
Vinderprojektet fra tegnestuen 3XN blev valgt af et enigt bedømmelsesudvalg blandt fem nøje udvalgte forslag. Dommerne lagde i deres vurdering særlig vægt på, hvordan arkitekterne formåede at skabe en harmonisk balance mellem det eksisterende Trapholt og de nye tilbygninger. Den nye arkitektur skal glide elegant ind i det naturskønne område omkring Kolding Fjord og samtidig respektere det oprindelige museumsbyggeris karakteristiske udtryk og særlige identitet.

Derfor er Lars Nørby Johansen, forperson for Trapholts bestyrelse, især tilfreds med, at projektet viderefører det bedste fra museets eksisterende arkitektur, samtidig med at det bringer nye visionære tanker ind i Trapholts fremtidige udvikling.
»Vinderforslaget er et stærkt arkitektonisk svar på Trapholts vision for fremtiden. Det viderefører museets unikke identitet og tilføjer nye dimensioner, der vil styrke formidlingen, gæsteoplevelsen og vores forankring i lokalsamfundet,« forklarer han.

Netop formidlingen og publikumsoplevelsen har været en central del af visionen bag den nye udbygning, hvor fleksible rum og en sammenhængende overgang mellem indendørs- og udendørsområder spiller en afgørende rolle.
Hos Trapholtfonden har bestyrelsesformand Flemming Skouboe særligt fokus på, at den kommende udvidelse lever op til høje krav om bæredygtighed og respekt for museets arkitektoniske historie. Han fremhæver, at projektet lever op til disse krav:
»Det har været vigtigt for os i fonden at sikre en løsning, der både er tidssvarende og bæredygtig – og som samtidig respekterer Trapholts særlige arkitektoniske arv. Vinderprojektet opfylder disse ambitioner til fulde og baner vejen for et museum, der også i fremtiden kan inspirere og engagere på højeste niveau.«

Vigtigt løft for hele regionen
I Kolding Kommune er borgmester Knud Erik Langhoff også begejstret for projektet, som han mener vil styrke hele byens profil. Han kalder Trapholt et væsentligt kulturelt fyrtårn for både Kolding og hele regionen og understreger samtidig, at udvidelsen ikke kun styrker museet, men også Koldings profil som kulturby.
»Det glæder mig, at vi som kommune er med til at realisere et projekt, der skaber værdi for borgerne, styrker turismen og binder kunst, natur og fællesskab endnu tættere sammen,« siger borgmesteren.
Midlertidig lukning – men Trapholt forsvinder ikke
Byggeriet medfører dog, at Trapholt må lukke midlertidigt fra 31. december 2025 frem til den forventede genåbning 1. marts 2027. I den periode vil museet stadig være aktivt i byen og på skolerne under overskriften ”Trapholt To Go”, så ingen behøver at savne kunsten helt.
Trapholt, der åbnede i 1988, har gennem årene markeret sig som et af landets mest anerkendte museer for moderne kunst og design. I 2021 modtog museet den prestigefyldte European Art Museum Award, hvor juryen beskrev Trapholt som en rollemodel for fremtidens kunstmuseer.