KULTUR. 2024 blev et år, som museet Trapholt sent vil glemme. Over 108.000 besøgende gik igennem dørene i det populære kunstmuseum i Kolding, og museets gæster var mere tilfredse end nogensinde før. Nu ser Trapholt frem til næste store skridt: en omfattende udvidelse og modernisering til over 100 millioner kroner.
Det fremgår af museets netop offentliggjorte årsberetning, der viser en rekordhøj gæstetilfredshed. I Slots- og Kulturstyrelsens nationale brugerundersøgelse fik Trapholt en såkaldt Net Promoter Score på hele 80 – langt over gennemsnittet for danske museer. Publikum roser særligt museets udstillinger, gode atmosfære og medarbejdernes imødekommenhed.
»Det går rigtig godt på Trapholt. Vi har haft et fantastisk år med mange besøgende, høj gæstetilfredshed og stor opbakning til vores projekter. Vi er dybt taknemmelige for den støtte, vi har modtaget til at udvide og transformere museet, så vi også i fremtiden kan tilbyde kunst- og kulturoplevelser af høj kvalitet,« siger direktør Karen Grøn, der glæder sig over resultatet.
Borgerprojekter og trivsel gennem kunsten
2024 var præget af udstillinger og projekter med stærke budskaber, hvor publikum ikke blot kunne opleve kunst, men også selv deltage. Særligt populært var kunstprojektet TID 8098:30, hvor hele 800 borgere sammen med kunstner Kristine Mandsberg skabte et imponerende, 455 meter langt kunstværk.
Trapholt satte også fokus på trivsel og samfundsrelevans i projekter som Kunstkraft – National strategi for unges trivsel, hvor fem danske kunstmuseer gik sammen om at undersøge, hvordan kunst kan skabe bedre trivsel for unge. Museet arbejdede ligeledes med projektet Kultur i arbejde, målrettet sygemeldte med stress, angst og depression, samt særlige kunstforløb på to plejecentre for mennesker med demens og deres pårørende.
Historisk udvidelse med stor lokal opbakning
Trapholts stigende popularitet har betydet, at museets lokaler længe har været presset til det yderste. Det skal der nu gøres noget ved. Museet har modtaget 102,5 millioner kroner fra Kolding Kommune, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Augustinus Fonden og Villum Fonden, der gør det muligt at udvide og transformere museet betydeligt.
Museet får med udvidelsen sit første dedikerede formidlingsområde, og parken omkring museet, som i dag består af flere adskilte dele, skal forvandles til én sammenhængende park med kunst og aktiviteter.
Ombygningen betyder, at Trapholt må lukke dørene midlertidigt fra den 31. december 2025 og ca. 15 måneder frem. Men museumsdirektør Karen Grøn lover, at museet fortsætter aktiviteterne ude i byen.
»Selvom vi lukker dørene for en periode, betyder det ikke, at vi forsvinder. Trapholt vil være til stede mange andre steder gennem pop-up formidling, samarbejder og digitale initiativer. Vi glæder os til at bringe kunsten ud til endnu flere i denne overgangsperiode,« bemærker hun.
Bred appel fra Kolding til udlandet
Selvom Trapholt har dybe lokale rødder i Kolding og Region Syddanmark, viser årsberetningen også, at museet formår at række langt ud over kommune- og landegrænser. I 2024 kom 17 procent af gæsterne fra Sjælland, mens 10 procent tog turen fra Tyskland.