Social- og Sundhedsskolen Fredericia – Vejle – Horsens har indgået et samarbejde med Team Rynkeby. For skolen handler det om meget mere end en cykeltur til Paris. Det er en mulighed for at fortælle den gode historie om velfærdssamfundet – og måske tiltrække flere elever til en sektor, der har hårdt brug for arbejdskraft. Samtidig tager skolens direktør, Jacob Bro, selv turen til Paris sammen med en kollega.

Fra direktørstolen på skolens nye domicil i Fredericia på Mosegårdsvej fortæller Jacob Bro om projektet, der både rummer en strategisk satsning for SOSU-skolen og en personlig udfordring for ham selv.

– Der er to aspekter i dette. Den mest interessante, når vi sidder her og taler, er samarbejdet mellem Social- og Sundhedsskolen Fredericia – Vejle – Horsens og Team Rynkeby. Den anden del er, at jeg skal cykle til Paris til sommer. De to ting hænger nok lidt sammen, men ikke nødvendigvis, siger Jacob Bro.

SOSU og Team Rynkeby – et oplagt match

Ifølge Jacob Bro giver samarbejdet mening, fordi begge parter på hver deres måde arbejder for velfærdssamfundet.

– Vi har som en del af vores strategi et ønske om at fortælle positive historier om vores velfærdssamfund. Vi synes, vi har et fantastisk velfærdssamfund – ikke kun en velfærdssektor, men et helt velfærdssamfund. Hvis vi fortæller nok om det, og vi som skole er med til at gøre det, kan vi måske tiltrække flere elever til den sektor, der mangler så meget arbejdskraft, siger Jacob Bro og fortsætter:

– Vi ønsker at vise respekten for velfærd, og det er noget, der smitter af. Det kunne resultere i flere sygeplejersker, flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere, og det er præcis det, vi gerne vil opnå. Derfor har vi som skole valgt at samarbejde med Team Rynkeby om det.

Valget af Team Rynkeby som samarbejdspartner var langt fra tilfældigt. Det var en nøje overvejet beslutning, hvor SOSU-skolen så en oplagt mulighed for at knytte sig til et stærkt brand, der ikke bare er kendt i Danmark, men i hele Europa. Kombinationen af et velgørenhedsprojekt med stor folkelig opbakning og skolens ønske om at fortælle de gode historier om velfærdssamfundet gjorde samarbejdet oplagt.

– Vi vil gerne fortælle en historie, der handler om mere end bare en god skole. Vi vil gerne vise, hvordan vi tænker anderledes, når vi skal tiltrække elever. Team Rynkeby er et kendt navn ikke kun i Danmark, men faktisk i hele Europa, fordi det er et kæmpestort projekt med 2600 ryttere. Det gav os en oplagt mulighed for samarbejde, fortæller Jacob Bro.

Personlig motivation bag cykelturen

For Jacob Bro handler deltagelsen i Team Rynkeby ikke kun om skolens strategiske satsning – det er også en personlig sag, der vækker stærke følelser. Bag beslutningen ligger en dybere motivation, der rækker ud over cyklingen og velgørenhedsprojektet, da han selv har en tæt relation til formålet med indsamlingen.

– Jeg skal cykle til Paris. Det gør jeg af mange årsager. Det er en gammel drøm, der stammer fra, at jeg selv har haft en datter, der var alvorligt syg. Dengang besluttede jeg mig for, at jeg en dag ville gøre noget for syge børn, og det gør Team Rynkeby – de samler en enorm sum penge til syge børn, og det er en kæmpe motivationsfaktor for mig, siger Bro.

Han ser dog ikke kun cykelturen som en symbolsk handling, men også som en fysisk udfordring, der kræver dedikation og målrettet træning. De 1400 kilometer fra Kolding til Paris på blot syv dage stiller store krav til både udholdenhed og mental styrke, og for Jacob Bro er det en del af motivationen at teste sine egne grænser undervejs.

– Der er selvfølgelig også en motivationsfaktor i at udfordre mig selv ved at cykle 1400 km på syv dage og træne op til det. Jeg har cyklet meget før, men der er mange på Team Rynkeby, der aldrig har cyklet, så der er også en motivationsfaktor i at hjælpe dem ind i denne fantastiske cykelverden. Så ja, der er mange vinkler på det, siger han.

Fællesskab og forberedelse

Cykelturen til Paris starter den 4. juli fra Kolding Storcenter og slutter en uge senere i den franske hovedstad. Inden da venter der et intensivt træningsforløb.

– Vi træner lige nu en til to gange om ugen i fællesskab, og fra 1. marts intensiverer vi træningen til tre gange om ugen. Vi har også masser af aktiviteter, hvor vi samler penge til projektet, og vi er også sammen i det. Så der er en stor fællesskabsånd, siger Jacob Bro.

For nogle af deltagerne bliver det en endnu større udfordring, da de aldrig før har prøvet kræfter med landevejscykling. For dem handler det ikke kun om at gennemføre de mange kilometer til Paris, men også om at lære en helt ny sport fra bunden.

– Der er jo nogen, der aldrig har prøvet cykling, men som tager udfordringen op. De er motiverede både for at gøre en indsats for syge børn og for sig selv. De kæmper fra at have aldrig sat sig på en racercykel til at køre 1400 km til Paris. Det er en fantastisk præstation, som fortjener kæmpe respekt, siger Jacob Bro.

Og motivationen er stor, både for dem, der er vant til at cykle, og for dem, der tager hul på en helt ny udfordring. Det handler ikke kun om den personlige præstation, men også om det større formål – at samle penge ind til syge børn.

– Jeg er virkelig overrasket over, hvor stor en motivationsfaktor det er, når vi sidder ude i minus to grader en søndag og cykler med is på cyklen. Det, at vi ved, at vi gør noget godt for syge børn, gør det hele endnu mere meningsfuldt. Det er en kæmpe motivationsfaktor, forklarer Bro.

En tur for livet

Når rytterne sætter sig i sadlen til juli, er det ikke kun en fysisk præstation. Det er også et fællesskab, hvor mennesker med vidt forskellige baggrunde samles om et fælles mål.

– Vi er i alt 50 mennesker, der kommer til at tilbringe mange timer sammen. Det er mennesker, jeg aldrig ville have lært at kende, hvis det ikke var for cykelfællesskabet. Det er en dejlig motivationsfaktor, og det er fedt at være en del af det. Jeg glæder mig rigtig meget til det, slutter Jacob Bro.

Mens Jacob Bro ser frem til at træde i pedalerne, arbejder SOSU-skolen videre på at bruge samarbejdet til at skabe positiv opmærksomhed om velfærdssamfundet – og inspirere fremtidens social- og sundhedspersonale.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her