TRAFIK. Koldings nye bybusnet, som træder i kraft 14. december 2025, bliver justeret på flere punkter for at imødekomme ønsker fra borgerne. Målet med omlægningen er at få flere til at tage bussen ved at sikre mere direkte forbindelser, flere busafgange og et mere overskueligt bybusnet.
Efter 369 høringssvar og grundige justeringer har Kolding Kommune nu vedtaget det nye bybusnet, som skal træde i kraft i 2025. Målet er klart: at gøre den kollektive trafik mere attraktiv og fordoble antallet af passagerer frem mod 2035.
»Med de justeringer, som er blevet indarbejdet i det nye bybusnet, imødekommer vi flere af de gode ønsker, som borgerne er kommet med, og samtidig holder vi fast i de nye elementer, der skal sikre os et stærkt bybusnet og gøre det mere attraktivt for flere at tage bussen,« siger Mads Astrup, områdechef for anlæg og drift i Kolding Kommune.
Politisk flertal bag
Bybusnettet blev vedtaget på byrådsmødet den 29. april af et flertal bestående af SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Venstre og Dansk Folkeparti stemte imod.
Justeringer i det nye bybusnet
Blandt de væsentligste ændringer finder man:
- Seest: Linje 5 forlænges for at sikre bedre skoleforbindelse til Bakkeskolen.
- Domhusgade: Linje 1A omlægges for lettere adgang til lægeklinikker.
- Harte: En ekstra afgang til Harte og FGU tilføjes til linje 511.
- Bramdrupdam: Ny flexrute indføres som forsøgsordning i et år.
- Sygehuset: Linje 254 føres helt til sygehuset.
- Vonsild: Linje 4 tilrettes, så Jobcenter og erhvervsområde dækkes.
Alle justeringer er sket med afsæt i borgernes input og er nu en del af det vedtagne net.
Nyt bybusnet skal løse gamle udfordringer
Det nuværende bybusnet beskrives som svært at gennemskue, med få afgange og for lange, kringelkrogede ruter. Det skal det nye net rette op på.
To nye A-ruter – én nord-syd og én øst-vest – bliver rygraden i netværket. De får afgange hvert kvarter i dagtimerne og binder centrale rejsemål som sygehuset, storcentret, boligområder og uddannelsesinstitutioner sammen.
»Der er fordele og ulemper ved ethvert bybusnet. Når vi – som vedtaget i vores mobilitetsplan – skal fordoble antallet af passagerer frem til 2035, så er vi nødt til at tænke i nye baner og trække på gode erfaringer fra andre kommuner. Jeg er sikker på, at introduktionen af A-ruter vil sikre et pænt stigende passagertal,« siger Mads Astrup og tilføjer:
»Nogle får måske lidt længere til busstoppestedet, men erfaringen viser, at borgerne er parat til at gå lidt længere efter en bus, som kører med korte intervaller. I Kolding by vil langt størstedelen af borgerne have adgang til en bybus inden for 400 meter, hvilket svarer til ca. fem minutters gang.«
Samtidige tiltag
Kommune og Sydtrafik opgraderer også stoppesteder, blandt andet med cykelparkering og læskure. Derudover ændres nogle regionale ruter:
- Rute 254 opdeles i to (til hhv. Sdr. Stenderup og Hejlsminde)
- Rute 103 får ny ruteføring via Skovvangen.
Fakta: Det nye bybusnet
- 2 A-ruter: Kører hvert kvarter i hverdage (kl. 06-18), derefter hvert 30. minut til midnat.
- 3 bybuslinjer: Kører hver halve time i myldretid, hver time derefter.
- 1 pendlerrute: Forbinder Kolding Banegård med Lilballe.
- 1 flexrute: Forbinder Bramdrupskovvej med busterminalen (bestilles én time i forvejen).
Det nye bybusnet forventes at træde i kraft senere i 2025. Du kan se det opdaterede kort og samtlige høringssvar og justeringer i dagsordenspunkt 20 fra byrådets møde den 29. april.