Den nye finanslov giver et tiltrængt økonomisk løft til dansk eliteidræt, og det er en yderst velkommen håndsrækning til de danske atleter, fortæller Team Danmarks formand, Lars Krarup.

Den længe ventede finanslov for 2023 rummer en stor og meget glædelig nyhed for dansk eliteidræt og de danske atleter. Regeringen har tidligere meldt ud, at Team Danmarks kompensationsordning på 4,3 mio. kr. forlænges, og i dag har regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier besluttet at løfte Team Danmarks økonomi med yderligere fem mio. kroner årligt fra 2023. Samtidig er der sendt et signal om, at der i de kommende år vil blive givet endnu et løft af økonomien til udvikling af eliteidrætten.

Team Danmarks formand, Lars Krarup, glæder sig over, at det for første gang i en meget lang årrække med skiftende regeringer er lykkes at finde nye midler til eliteidrætten og de danske atleter.

– Det er en kæmpe nyhed og et vendepunkt for dansk eliteidræt, at regeringen og støttepartierne til finansloven vælger at sætte fokus på eliteidrætten og så tydeligt bakker op om de danske atleter. Vi er meget glade på atleternes vegne og stolte over, at der er kommet fokus på de økonomiske udfordringer, dansk eliteidræt står med. Jeg vil gerne kvittere for, at kulturministeren har lyttet og sammen med de øvrige partier fundet midler til Team Danmark. Dette er forhåbentlig første skridt til et større økonomisk løft til eliteidrætten de kommende år, for det er der hårdt brug for, siger Lars Krarup.

Han forsætter:

– Eliteidrætten samler og begejstrer os på kryds og tværs af alder, landsdele, økonomi og køn. Det har de seneste års mange folkefester på Rådhuspladsen, på gader, stræder og i stuer over hele landet bekræftet gang på gang. Den økonomiske håndsrækning er samtidig et tydeligt og meget vigtigt signal om, at regeringen vil eliteidrætten og vil investere i at skabe de oplevelser, som danske atleter giver os, og som er så vigtige for vores fællesskab i Danmark, siger Lars Krarup.

Mangler 50 mio. kr.
OL i Paris venter lige om hjørnet til næste sommer, og de nye midler, der nu investeres i udvikling af eliteidrætten, handler derfor også i høj grad om blandt andet sommer-OL i 2028 og 2032. Team Danmark har tidligere meldt ud, at der mangler cirka 50 mio. kr., hvis Danmark skal fastholde niveauet i international eliteidræt. En lang række lande investerer markant i eliteidrætten i disse år, og det er derfor nødvendigt, at der findes flere midler. For medaljer koster ganske enkelt penge, forklarer adm. direktør i Team Danmark, Peter Fabrin.

– Vi har brug for 50 mio. kr., hvis vi også i fremtiden skal kunne opleve mange store sportspræstationer fra danske atleter. Det er midler, der skal investeres i talentarbejdet, som er massivt underfinansieret i øjeblikket, træneransættelser, økonomisk støtte til atleterne og i tidssvarende rammer, hvor atleter, trænere, Team Danmarks eksperter og forskere kan mødes og udvikle den nyeste viden, siger Peter Fabrin.

Han fortæller samtidig, at Team Danmark i tæt samarbejde med forbundene vil identificere de steder, hvor pengene skal investeres.

– Vi er naturligvis langt fra i mål med de fem mio. kr., vi får tilført. Der er stadig behov for yderligere ressourcer, men i dag glæder vi os enormt over, at der er politisk fokus og opbakning til udviklingen af dansk eliteidræt. Det vil vi på atleternes og eliteidrættens vegne gerne takke kulturministeren og de øvrige partier bag finansloven for. Det giver os endnu mere blod på tanden i forhold til at kæmpe for atleterne, så de kan kæmpe for Danmark, siger Peter Fabrin.