Danmark bør ansætte flere muslimer og personer med minoritetsbaggrund i stillinger som lærere og politibetjente. Det fremgår af en ny rapport fra Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI), som hører under Europarådet.

Rapporten anbefaler, at Danmark gennemfører en national handlingsplan mod racisme, der blandt andet skal forebygge antimuslimsk diskrimination og sikre en mere inkluderende arbejdsstyrke.

Fokus på øget mangfoldighed

ECRI foreslår i sin rapport, at Danmark lægger vægt på at øge andelen af personer med muslimsk baggrund og andre minoriteter i centrale erhverv som undervisning og retshåndhævelse. Ifølge rapporten kan dette være med til at mindske fordomme og styrke integrationen i det danske samfund. Den foreslåede handlingsplan skal også have fokus på at forebygge racisme og diskrimination rettet mod muslimer.

Kommissionen bemærker, at Danmark allerede har påbegyndt arbejdet med en handlingsplan mod racisme, som blev igangsat i 2022. ECRI roser Danmark for indsatsen, men påpeger, at planen endnu ikke er blevet vedtaget, og opfordrer til, at processen fremskyndes.

Og så understreger ECRI et behov for at adressere den stigende antimuslimske retorik og diskrimination, som ifølge kommissionen fortsat er udbredt i det danske samfund. 

Anbefaler ændringer i parallelsamfundslovgivningen

Udover fokus på ansættelser og retorik anbefaler rapporten også, at Danmark overvejer sin lovgivning mod parallelsamfund – også omtalt som “ghettoloven” – der blev vedtaget i 2018. Ifølge rapporten har loven ført til tvangsudsættelser af beboere i udsatte boligområder, hvilket kommissionen vurderer kan opfattes som diskriminerende, og så mener de at lovgivningen uforholdsmæssigt rammer personer med ikke-vestlig baggrund. ECRI foreslår, at Danmark i stedet bruger “positive incitamenter” til at skabe en mere balanceret beboersammensætning uden at benytte tvangsmæssige foranstaltninger.

Danmark under internationalt pres

Rapporten sætter Danmark under pres for at styrke sin indsats mod racisme og diskrimination. Selv om Danmark traditionelt har haft et godt ry i forhold til menneskerettigheder, peger ECRI på, at der stadig er plads til forbedringer, særligt når det kommer til beskyttelse af minoriteter.

ECRI’s anbefalinger kommer følgelig i en tid, hvor flere af Europarådets medlemslande står over for lignende udfordringer. I rapporten understreges det, at Danmark bør tage skridt for at sikre, at landets lovgivning ikke bidrager til forskelsbehandling. Ifølge kommissionen har Danmark gode forudsætninger for at gennemføre de nødvendige tiltag, men der er stadig plads til forbedringer, når det kommer til beskyttelse af minoriteter.

Europarådet er en international organisation uafhængig af EU og har til opgave at overvåge menneskerettighederne blandt sine medlemslande.