De ekstra millioner, som Miljø- og Ligestillingsministeriet har afsat til at håndtere jordforureninger, der truer søer, åer, fjorde og kyster, er kun nok til at håndtere én forurening om året.

Kort før jul meldte miljøminister Magnus Heunicke ud, at der var sat 54 millioner kroner af i perioden 2025-28 til regionernes arbejde med at undersøge, afværge og oprense jordforureninger, der truer de danske søer, åer, fjorde og kyster.

Men det er slet ikke nok, mener Danske Regioner, der nu har sendt et brev til ministeren om sagen.

– Oprensning af én forurening vil typisk beløbe sig til 8-10 millioner kroner, mens de større forureninger kan koste 50 millioner kroner eller mere. De 54 millioner kroner fordelt over fire år vil derfor kun række til at oprense én gennemsnitlig jordforurening om året, siger Danske Regioners næstformand Mads Duedahl.

Dermed kan der gå lang tid, før alene de første 72 grunde med jordforureninger, som Miljøministeriet lige nu har udvalgt på baggrund af regionernes screening og feltundersøgelser, bliver undersøgt nærmere og oprenset.

Der er brug for faste bevillinger

Håndteringen af jordforureningerne er en del af Danmarks forpligtelser i forhold til at leve op til kravene i EU’s Vandrammedirektiv.

– Der er tale om en meget vigtig opgave for Danmark i forhold til at sikre vores vandmiljø. Men det er også en meget omfattende opgave, der ikke kan løses på kort tid eller med tidsbegrænsede og midlertidige bevillinger. Der er brug for en fast bevilling, som gør det muligt at opbygge nogle faglige miljøer og langtidsplanlægge indsatsen, så vi sikrer, at det er de rigtige forureninger, der bliver prioriteret, siger Mads Duedahl.

Danske Regioner foreslår derfor, at der afsættes en fast bevilling på 50 millioner kroner om året til indsatsen.

– Med sådan en bevilling vil vi kunne fastholde en fornuftig kadence, hvor vi kan oprense de mest presserende først, siger Mads Duedahl.

Ifølge Danske Regioners seneste beregninger, vil det koste mere end 2 milliarder kroner at undersøge, oprense og afværge alle jordforureninger i Danmark, der truer vores søer, åer, fjorde og kyster.

FAKTA

Fakta om jordoprensning

Regionerne fik opgaven med jordforureninger, der udgør en risiko for søer, åer, fjorde, kyster og natur, ved en ændring af jordforureningsloven i 2014. Den skete som et led i implementering af Vandrammedirektivet.

I perioden 2014-2018 screenede regionerne alle kortlagte grunde i forhold til, om de udgjorde en risiko for søer, åer, fjorde og kyster. Det blev til screening af cirka 37.000 grunde.

Screeningen førte til, at der blev udpeget 1.234 grunde, hvor der var en mulig risiko for søer, åer, fjorde og kyster. Af dem gennemførte regionerne en nærmere feltundersøgelse på 400 grunde i 2021-2022.

Det førte til, at man fandt 140 grunde, hvor man kan se, at jordforurening påvirker overfladevandet. På halvdelen er der imidlertid også andre forureningskilder.

Derfor har man lige nu valgt at starte med de 72 specifikke jordforureninger, hvor jordforurening er den eneste årsag til de miljøfarlige stoffer i søer, åer, fjorde og kyster i Danmark. Disse grunde bliver de første, der skal undersøges nærmere og måske oprenses.


EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her