MILJØ. En ny aftale om at forbyde al bundtrawlfiskeri i blandt andet Lillebælt og resten af Bælthavet samt store dele af Kattegat vækker nu stærk bekymring hos fiskerne. Det fremgår af en udmelding fra Danmarks Fiskeriforening, der mener, at aftalen vil få store konsekvenser for fiskeriet – især det kystnære.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, kalder beslutningen »dybt bekymrende« for lokale fiskere, som vil mærke konsekvenserne af forbuddet hårdt.

»Uanset, hvad man mener om trawlfiskeri, så er det rygraden i dansk fiskeri. Når man politisk forbyder fiskeri med bundslæbende redskaber, så har det store lokale konsekvenser. Den her aftale afvikler mulighederne for fiskeriet fra Bønnerup og Grenå. Og fiskeriet på Læsø og fra Gilleleje kommer under pres,« siger Svend-Erik Andersen.

Han roser dog regeringen for, at der er afsat penge til at afbøde de værste konsekvenser for især fiskerne på Læsø, men peger samtidig på, at mange mindre fiskere står tilbage uden fremtid.

»Der er stadig fiskere, der ender som tabere, og de fiskere, der rammes hårdest, skal have mulighed for at forlade erhvervet på en ordentlig måde,« lyder det fra formanden.

Danmarks Fiskeriforening anerkender ligeledes, at aftalen også indeholder lettelser for erhvervet. For eksempel er den omdiskuterede CO2-afgift på fiskeriet blevet udskudt til 2029. Når afgiften bliver indfaset, bliver halvdelen af pengene ført tilbage til erhvervet som omstillingsstøtte.

»Det er en lettelse, at der endelig er fundet en politisk løsning, hvor aftalepartierne erkender, at der ikke findes alternativer til det brændstof, vi bruger i dag, og som sikrer, at indtægterne fra afgiften føres tilbage til fiskerierhvervet,« siger han.

Han fremhæver imens, at fiskerierhvervet nu har brug for ro og stabile politiske rammer efter flere turbulente år med brexit, grøn skattereform og ændringer af fiskeriregler.

»Det er helt afgørende, at fiskeriet får ro. Det er ikke holdbart for nogen branche konstant at skulle frygte nye politiske beslutninger, som vender op og ned på vilkårene. Det gør det svært at tiltrække arbejdskraft og svært at gøre fiskeriet attraktivt for unge mennesker, og det skaber usikkerhed i forhold til finansiering. Nu skal der simpelthen ro på,« afslutter Svend-Erik Andersen.

Fiskeriforeningen deltager i det kommende fiskeripartnerskab, der skal føre aftalen ud i livet, men understreger, at det vil kræve en stor indsats at få det til at fungere i praksis.