I dag blev en særlig dag for Taulov, da omkring 300 mennesker mødte op for at fejre indvielsen af den nyrenoverede Stationshave ved Taulov Station. I strålende sommersol og med en atmosfære præget af ægte gadestemning var der opstillet et væld af boder fra lokale handlende, og der var masser af aktiviteter for både store og små.

Midt i det hele stod den historiske Taulov Station, som foreningen Taulov Station arbejder på at omdanne til et kulturelt samlingspunkt for lokalsamfundet. Dagens arrangement gav de besøgende mulighed for at se nærmere på bygningen, og flere udtrykte deres begejstring for de planer, der er lagt for stationens fremtid.

Projektet omkring Taulov Station er en ambitiøs og hjertelig indsats fra den lokale forening, der har sat sig for at bevare og omdanne den historiske bygning til et kulturelt samlingspunkt for lokalsamfundet. Stationen, der har stået som et ikon i Taulov siden sin opførelse i 1866, blev købt af foreningen i 2023 efter år med kamp for at bevare bygningen, som ellers stod over for risikoen for nedrivning. Målet med projektet er at skabe et multifunktionelt forsamlingshus, hvor borgere i Taulov og omegn kan mødes til kulturelle arrangementer, møder og sociale aktiviteter.

Byrådsmedlem Anette Hyre-Jensen købte en folkeaktie. Foto: AVISEN

Projektet indebærer en omfattende renovering af bygningen, som har været ubenyttet i mange år, og som nu skal forvandles fra en forfalden stationsbygning til et levende kulturelt centrum. Med en deadline i begyndelsen af 2026 arbejder foreningen målrettet i etaper, hvor midlerne kommer fra både donationer, støtte fra fonde som Underværker, og lokale folkeaktier, som giver borgerne mulighed for aktivt at støtte projektet. Foreningen har allerede gjort store fremskridt med oprydning og forberedelse af bygningen, og planerne inkluderer alt fra indvendig renovering til at skabe grønne åndehuller omkring stationen, der kan bruges af både lokale og besøgende.

Formand glæder sig over opbakningen

Formand for foreningen Taulov Station, Jan Schoubo, var tydeligt stolt over dagens succes.

– Det er fantastisk. Vi har prøvet det én gang før, vi havde tilsvarende vejfest for et år siden. Der kom der omkring 300, og der er kommet ligeså mange i år. Der er 30 loppestande i år, og vi har inviteret byrådet til en særlig gennemgang, og der dukkede halvdelen op, det er tilfredsstillende, siger han med et smil.

Det var tydeligt, at opbakningen til projektet er både bred og dyb.

Der er ingen tvivl om, at vi har meget opbakning, både høj og bred. De lokale synes, det er fedt, og det synes byrådet også. Tilladelsen til at holde festen her fik vi uden videre fra politiet og kommunen, siger Schoubo.

Jan Schoubo i stationsbygningens åbning mod haven.

Stationshaven, som nu er åbnet for offentligheden, er tænkt som et fristed for både lokale borgere og forbipasserende.

– Tankerne er, at der skal være et åndehul, hvor man kan spise sin madpakke, slappe af, og når huset er sat i stand, vil der også være adgang til vand og toilet, forklarer Schoubo.

Projektet har en deadline den 1. januar 2026, og Schoubo er optimistisk omkring tidsplanen.

– Vi er i fase 0 med at rydde en del af det, der skal ud indefra – ekstra lofter, gulve og alt sådan noget. Vi har fået bevilget penge af Underværker til at få en arkitekt på til at lave en detaljeret plan. Så vi har et råt hus, vi kan indrette efter det, siger han og beskriver de næste skridt i projektet.

Med et budget for den samlede renovering planlagt, tager foreningen projektet i etaper.

– Vi tager det i etaper af den simple grund, at vi ikke skal ud at lave ‘big bang’. Vi har fået 400.000 kroner fra Underværker, og der skal vi selv skaffe den resterende halvdel, som vi vil skaffe via folkeaktier, så man kan støtte projektet på den måde, forklarer Schoubo.

DF’s Palle Dahl og Socialdemokratiets John Nyborg i dialog om dinosaurer. Foto: AVISEN

Som dagen gik på hæld, og folk begyndte at tage hjem, håbede Schoubo på, at de havde haft en dejlig dag – og måske også investeret i en folkeaktie.

– Jeg regner med, at når folk går hjem i dag, at det har været dejligt og forhåbentligt dyrt, hvis de har købt en folkeaktie, siger Jan Schoubo

Dagens arrangement markerede ikke kun indvielsen af Stationshaven, men også det stærke sammenhold og engagement, der præger Taulov. Med støtte fra lokalsamfundet og et klart mål for fremtiden ser det ud til, at Taulov Station igen vil blive et levende samlingspunkt for byens borgere.