Ørsted, en af Danmarks største energiproducenter, har forpligtet sig til at gøre en afgørende forskel i landets klimaindsats ved at implementere CO2-fangstteknologi på sine kraftværker inden 2025. Dette løfte kommer på trods af skeptiske bemærkninger fra førende forskere på området.
Ørsted har planer om at fange og begrænse tusindvis af tons CO2 fra at trænge ind i atmosfæren gennem udstødning fra sine kraftværker. Inden for de næste to og et halvt år forventes kraftværkerne at blive udstyret med teknologi, der fanger de skadelige drivhusgasser, hvorefter de vil blive sendt til Norge og lagret dybt under Nordsøen.
Ørsted blev for nylig tildelt kontrakten på et stort udbud om CO2-fangst og lagring. Med næsten otte milliarder danske kroner i statsstøtte, forventes Ørsted at bidrage betydeligt til at opnå Danmarks klimamål om at reducere landets CO2-emissioner.
Ole Thomsen, der er chef for Ørsteds kraftværker, udtrykte sin begejstring for projektet:
– Vi er utroligt glade. Vi mener, at dette er en fantastisk dag for klimaet.
Klimaminister Lars Aagaard (M) deler Thomsens entusiasme, idet han erklærer, at “øjeblikket, hvor CO2 bliver fanget fra skorstenene, er lige om hjørnet”.
Ørsted planlægger at implementere CO2-fangstteknologi på to af sine kraftværker, Avedøre og Asnæsværket, med det formål at fange i alt 430.000 ton CO2 årligt fra disse to faciliteter. Den forventede driftsstart er sat til december 2025, hvilket er tidligere end forventet ifølge Philip Fosbøl, en førende dansk forsker inden for CO2-fangst. Fosbøl har tidligere udtalt, at CO2-fangst sandsynligvis først ville være muligt i 2027, hvilket gav anledning til tvivl om Ørsteds planer. Imidlertid har Ole Thomsen fra Ørsted stået fast ved virksomhedens tidsplan, idet han henviser til deres norske leverandør, Aker Carbon Capture, som han siger har “stor erfaring på området”. Thomsen erklærer:- Jeg er klar til at garantere, at dette vil forløbe efter planen.
Ørsteds planer er dog ikke uden kritik. Klimarådet har tidligere fremhævet, at Danmarks brug af biomasse ikke er bæredygtig, og opfordret til at reducere for forbruget. Ørsteds kraftværker, der planlægger at fange CO2, anvender biomasse som halm og træflis som brændstof. Mens denne proces teoretisk set kunne resultere i negativ CO2-udledning, da planterne absorberer CO2 fra atmosfæren, har brugen af biomasse været kontroversiel på grund af dens indvirkning på biodiversiteten og dens begrænsede tilgængelighed.
Tobias Johan Sørensen, senioranalytiker hos Concito, understreger, at selvom det er positivt, at Danmark har fået sit første fuldskala CO2-fangstprojekt, bør det ikke betyde, at vi fortsætter med at forbrænde biomasse i stor skala. Han understreger, at brugen af biomasse skal være bæredygtig, hvilket inkluderer en bevidst anvendelse af ressourcerne.
Ole Thomsen fra Ørsted er dog uenig i denne kritik og understreger, at biomassen kommer fra bæredygtigt drevne skove, og at halmen er fra lokale marker på Sjælland.
– Vi mener ikke, det er korrekt, at der er noget at udsætte på biomassen. Vi mener bestemt, den er bæredygtig, siger Thomsen.