Ombudsmanden har i en nylig undersøgelse påpeget, at en central påstand fra Skatteministeriet om skattelettelser til boligejere ikke kan dokumenteres. Denne påstand, som tidligere skatteminister Jeppe Bruus (S) har brugt gentagne gange i forsvaret for det nye boligskattesystem, hævder, at fire ud af fem boligejere ville opleve skattelettelser fra 2024. Men ifølge Ombudsmandens rapport har ministeriet ikke kunnet fremlægge dokumentation for denne påstand, og det vækker bekymring hos ham omkring tilliden til myndighedernes udmeldinger.

Manglende dokumentation for skattelettelser

Da de nye ejendomsvurderinger og boligskatter blev lanceret, var en af de mest fremtrædende påstande fra Skatteministeriet, at langt størstedelen af boligejerne, omkring 80 procent, ville se en skattelettelse. Denne information blev fremhævet i ministeriets kommunikation til offentligheden, og formuleringen blev gentaget i både pressemeddelelser og oplysningskampagner. Skatteministeriet baserede sine udmeldinger på beregninger fra Danmarks Statistik.

Men da en journalist fra DR Nyheder forsøgte at få indsigt i beregningerne bag denne påstand, viste det sig, at der ikke fandtes nogen dokumenterede data, som kunne understøtte ministeriets udsagn. Dette har ført til, at Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, har undersøgt sagen og konkluderet, at ministeriet ikke har sikret sig den nødvendige dokumentation for påstanden.

Ombudsmandens kritik

I sin udtalelse, i en aktuel pressemeddelse, fremhæver Niels Fenger, at selvom han ikke har grund til at betvivle rigtigheden af påstanden, er det problematisk, at Skatteministeriet ikke har kunnet fremlægge dokumentation. Fenger understreger her, at når en så central del af en politisk reform som boligskattesystemet præsenteres for offentligheden, er det essentielt at have den nødvendige dokumentation på plads.

– Størrelsen af boligskatterne har væsentlig betydning for et stort antal borgere. Derudover har Skatteministeriet gjort udsagnet om, at ’4 ud af 5 står til en skattelettelse i 2024’, til en hjørnesten i ministeriets kommunikation til boligejerne. På den baggrund er det efter min opfattelse uheldigt, at Skatteministeriet ikke har valgt at sikre sig dokumentation for en så central udmelding om effekten af et lovforslag, siger han i pressemeddelsen.

Han mener, at den manglende dokumentation svækker borgernes tillid til de offentlige myndigheder:

– Min undersøgelse har ikke omhandlet rigtigheden af udsagnet – som jeg i øvrigt ikke har grund til at betvivle – men det er efter min mening ikke understøttende for tilliden til de offentlige myndigheder, hvis der ikke foreligger – eller dog genskabes – dokumentation for så væsentlige udmeldte udsagn.

Skatteministeriets forklaring

På trods af Ombudsmandens kritik fastholder Skatteministeriet, at deres udsagn om de fire ud af fem boligejere var baseret på faglige vurderinger og beregninger, der blev udført løbende på Danmarks Statistiks server. Ministeriet har forklaret, at de nævnte vurderinger ikke foreligger i endelig form, og at beregningerne var udtryk for et skøn over fremtidige boligskattebetalinger.

Dette har dog ikke været tilstrækkeligt for Ombudsmanden, der fastholder, at selv skøn og faglige vurderinger skal understøttes af dokumentation, især når de bruges som grundlag for en så betydningsfuld offentlig udmelding.