Tag med en tur til Houens Odde ved Kolding og besøg La Petite Provence, på dansk det lille Provence.

Din oplevelse starter når du kører ind på grunden og op ad grusvejen. Det første indtryk er smuk land idyl med ro og græssende heste på fold. Her mærker du pulsen falde til normal hvilestadie, væk fra den hektiske hverdag. Du føler dig allerede velkommen og du er nu fuld af forventning til en dejlig oplevelse.

Når du lander på parkeringsområdet foran butikken, får du den første fornemmelse for det franske. Her bliver du mødt af en smuk gammel bygning, som ligger i forbindelse med hestestalden og hovedhuset, hvor ejerne bor. Inden du når hovedindgangen, passerer du et væld af farverige og smukt glasserede krukker fra Albi i Pyrenæerne. De troner mellem keramiske figurer og fuglebade. De franske pavillioner, som er indrettet med klassiske sydfranske jernmøbler, skaber et hyggeligt udemiljø og giver en inviterende fornemmelse for de smukke krukkers berettigelse.

Du tager fat i jernhåndtaget på den store lærketræsdør. Døren knirker lidt, når du skubber den indad og mens du gør det, er der en klokke som ringer. Denne klokke har oplevet livet på en vingård i det franske Carmague.

Nu træder du indenfor og ved første blik, fyldes du med indtryk. Du kan ikke undgå at spærre øjnene op og du må lige hive efter vejret. Du er klar over, at du er på vej imod en helt speciel oplevelse og dine sanser er nu vakt.

Lyden af den franske sanger, Charles Aznavour fylder dine øregange og du er ikke i tvivl om, at du er trådt ind i lille Provence.

Her er der højt til loftet. Med omkring 5 meter og et rumareal på 200 m2, kan du ikke undgå at blive imponeret. Vinduerne er godt nok af nyere dato, men de er bevaret i samme stil, som da bygningen i fordomstid blev brugt til Lade. Inde midt i dette store rum findes trappen op til 1. sal, men den har du ikke opdaget endnu, for lige indenfor døren, begynder du at kigge dig omkring på alle de mange kopper, tallerkerner, bestik, glas og kander. Altsammen i klassiske provencalske farver og former.

Når du bevæger dig længere ind i rummet, kan du godt fornemme de opdelte områder. På trods af en overvældelse af stadig nye fund af keramik, delikatesser, flakoner, skjorter, hatte og meget meget mere, så er der en form for system og opdeling af de mange ting.

Keramikken er fra Barbotine. De flot dækkede borde, som står rundt omkring i lokalet, er så indbydende, at du får lyst til at sætte dig ned.

Iblandt de mange keramiske udtryk, finder du eksempler på nogle af de franske specialiteter, bestående af alt fra vin, olivenolie, patéer, brødcroutoner, marmelader og meget mere. Det komplette sortiment er stillet op på hyldene længere inde i lokalet, så du her får det fulde overblik over lækkerierne.

En lækkerbidsken til den søde tand, kunne være Montdorine, som Monsieur Manon lavede med sin inspiration fra guldbjerget Mont d´Or i Manosque. Den halve madarin illustrerer solen der går ned over bjerget, så toppen af bjerget får den gyldne farve. Den mørke chokolade viser natten. Han vandt mesterskabet.

Du kan også bare gå hele vejen og sammensætte en lille snack menu, eller som franskmændene kalder for Amuses-Bouche, lige til at forkæle sine forventningsfulde gæster med.

Rundt omkring på hylder, i grene monteret på vægge eller sat i krukker, på giner og på velkendte franske møbler, florerer et væld af brugskunst, ornamenter og lækkerier. Du får lyst til at røre, dufte og smage. Og smage har du mulighed for i Oase du midi, på dansk Middags oasen. Ja jeg ved det, det lyder meget bedre på fransk. Her præsenterer de søde damer i butikken dig gerne for et udvalg af de franske specialiteter, hvor du får mulighed for at teste dine franske smagsløg.

Oase du Midi, rummer også forskellige arrangementer. Det være sig koncerter, vinsmagninger og grupper, som har booket sig ind til en smagefuld oplevelse.

I den forbindelse har jeg fået lov at dele en privat oplevelse. Vivi, som ejer La Petite Provence, havde tilbudt at huse sin datters bryllup i Oase du Midi. Der er ingen tvivl om at familien er fuld af kærlighed til hinanden og under planlægningen af den store begivenhed, ytrede mormor et af sine sidste og største ønsker på denne jord. Nemlig at høre Stig Rossen synge på Houens Odde Gaard. Mormoderen og morfaderen kendte ham fra han var helt ung, hvor de modtog et kassettebånd af Stig Rossen, da morfaderen var formand for Dansk Musikerforening. De havde således fulgt hans karriere og mormoderen ville nu rigtig gerne høre ham synge i virkeligheden. Der blev taget kontakt og det kom i stand, at han ville synge et par sange i Oase du Midi, på datterens bryllupsdag.

I den forbindelse anerkendte Stig Rossen, at det var et dejligt rum med en god akustik. Han har således sunget i Oase du Midi op til flere gange siden og er sat i kalenderen til foråret 2025.

Du har nu lyst til flere indtryk og du bevæger dig ovenpå på 1. sal. Her bliver du mødt af en god blanding af smukke håndsyede paraplyer, som giver associationer til fine franske damer på den franske riviera på en solrig dag. Du møder et udvalg af provencalske klæder, både til børn, mænd og kvinder. Blandt andet af denne meget innovative designer Virginie Zurfluh, som har taget udgangspunkt i to af sin mand, Francois Savornin`s malerier. Disse to malerier drejer hun rundt i forskellige retninger og ud fra forskellige udtryk det giver, kreerer hun kjoler og tunika af silke.

Du omfavnes desuden af den smukke kunst af Michel Gross og Christian Guerry. Det er du velkommen til at nyde, siddende i dette smukke gavl rum.

Nedenfor trappen, starter afdelingen med den endeløse fristelse af de mange søde, salte og syrlige specialiteter, inden du bevæger dig videre ind igennem Jardin de Provence Det er jo egentlig bare en slags mellemgang i den gamle ladebygning, men med alt andet hos La Petite Provence, så er der ikke noget bare, så her er sanseoplevelsen lige så stærk, måske endda stærkere, da det er et lille rum. Her er der fyldt med glitrende ornamenter, som hænger, står og sidder på hylder, på figurer og i grene.

Du bliver beruset af de mange dufte fra sæbe og den rislende lyd fra den smukke fontaine. De mange dansende balletpiger er indhyldet i pailettes. Engle og fugle med glimmer og alt sammen gør oplevelsen eventyrlig. Uanset hvor du retter blikket hen, finder du en ny figur.

Den fornemmelse tager du med ind i det sidste rum, aller bagerst i butikken. Her møder du hyldemeter af franske duge, dækkeservietter, forklæder og mere keramik.

Hvis du lige har brug for at kigge op et øjeblik, kan du se de smukke lofter, bevaret i de buede former. Det stenede udtryk fra gulve og vægge, lægger en behagelig kontrast til de lækre cremer, douche, parfumer og duftlys, som pryder hylder og møbler i den anden side af dette rum. Du fristes måske til at fylde en parfume på en af de smukke glas flakoner, sætte dig foran spejlet ved sminke chatollet og drømme dig til et château i Sydfrankrig.

Du har nu været rundt i hele den 500 m2 store butik, som rummer La Petite Provence. Du har fået en bid af hovedsageligt Provence, men også lidt Languedoc og Pyrenæerne og du har helt sikkert fundet noget, som du enten vil give til dig selv til maven, haven og huset, eller som gave.

Der er bestemt rig mulighed for at finde en skøn værtinde gave og vær sikker på, at indpakningen af denne, heller ikke har set sin mage i nogen anden butik.

Vivi, Lis og Suzanne står altid klar med et stort smil, en lille sludder og masser af god vejledning og du er ikke i tvivl om, at du om lidt IKKE går ud ad den store Lærkedør for sidste gang.

Der ligger således følgende advarsel til dig. Pas på med at gå ind. Det er frygtelig vanedannende og du er nødt til at komme tilbage igen og igen.

Rigtig god fornøjelse.