At være synlig på internettet er en stor del af den moderne politikers hverdag. Men nu vil flere danske politikere fjerne deres TikTok app, fordi Center for Cybersikkerhed har opfordret ansatte i staten at fjerne TikTok fra deres smartphones.
Afsløringer om omfattende overvågning og dataindsamling kan føres helt tilbage til Edward Snowden, der i 2013, altså for 10 år siden, rystede den vestlige verden som whistleblower. Den ulovlige overvågning kom direkte fra den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, der i samspil med en lang række aktører i både USA og Europa indsamlede data om borgere, politikere og embedsfolk. Men den dag i dag anvendes Facebook, Google og Apples produkter af de fleste mennesker, selvom de har været en af hovedkilderne til den massive dataindsamling.
Tricket er at folk selv afleverer oplysningerne til de digitale tjenester. Hver gang man anvender sin smartphone, registreres det ene eller det andet. Hvert et opkald, hver en sms, hver en e-mail, hver et like, kommentar, tryk på telefonen, rejsedata som gps, hvilke butikker man besøger, om man dater den ene eller den anden. Alt ender i datagryden. Mange retssager i Danmark har i dag det omdrejningspunkt, hvad de anklagede har søgt på internettet, hvem de talte i telefon med eller hvor deres telefon befandt sig:
Kort sagt er overvågningssamfundet en realitet.
Hvor myndighederne generelt er af den opfattelse, at dette er meget belejligt og gør alle tryggere, samt ikke mindst deres arbejde meget lettere, så ser de anderledes på sagen, når det kommer til det kinesiske selskab bag TikTok, Bytedance. TikTok fungerer via en berusende algoritme, der konstant prøver at regne ud, hvad brugeren gerne vil se. Jo mere man ser af det ene eller det andet, desto mere af samme indhold vil man blive præsenteret for. Ser man timevis af videoklip med muskelmænd i træningstøj, så får man masser af det. Er man optaget af politiske taler om Mette Frederiksen, vil det vælte ind med tilsvarende indhold. Mange brugere beskriver TikTok som en af de største tidsrøvere, de kender til.
Den unge generation har taget TikTok til sig i voldsom grad. Det er i dag det mest populære sociale medie på markedet, og væksten for TikTok har været enorm på ganske kort tid. Firmaet startede i 2016, og allerede i 2022 kunne man prale af at have overskredet 2 milliarder brugere.
Også de danske politikere har fået gevinst på TikTok, hvor ikke mindst Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh er blevet kendt som ‘kongen af TikTok’, hvor han med humor og politiske indslag har vundet stor begejstring og en decideret fanskare. Effektiviteten i den direkte kommunikation med vælgerne er ikke til at tage fejl af, og Liberal Alliance er også et af de partier, der har brugt flest penge på at købe reklamer på de sociale medier. Det er specielt de yngre kapaciteter i markedsførings- og kommunikationsbranchen, der er forelskede og begejstrede for at kunne målrette deres annoncer til folks personlige synspunkter, og det sker på baggrund af den massive overvågningskultur hos Facebook, Google og Apple:
Man betaler for at få adgang til de uendelige mange data om borgerne, som disse virksomheder har fået anskaffet sig gennem tiden.
Men det er altså TikTok, der er i skurken. For i modsætning til de andre dataindsamlingstjenester, så kan man ikke kontrollere et kinesisk selskab. Det piner efterretningstjenesterne i den vestlige verden, der er bekymrede, fordi de ved at Kina gør det samme som dem selv. Man ønsker ikke at kineserne får den samme magtfulde viden om hver enkelt borger i de vestlige lande, som amerikanerne og europæerne selv har anskaffet sig. For hvis der er noget efterretningstjenesterne har lært siden 2007 hvor Facebook boomede, så er det at folk er villige til at aflevere de mest intime oplysninger om sig selv, uden at kigge sig over skulderen. Kort sagt er de sociale medier verdenshistoriens mest effektive spiontjeneste. Et sted hvor brugerne tillader total kontrol og overvågning af deres privatliv og tilmed er glade for det. Den første generation af voksne hvis livs kan spores helt tilbage fra fødslen i form af digitale fotos på internettet, er i disse år på vej ud på arbejdsmarkedet.
Digitaliserings- og Ligestillingsminister, Marie Bjerre (V), sletter nu selv sin TikTok app:
– Vi må insistere på, at vores persondata behandles sikkert og fortroligt og ikke sendes til Kina. Derfor er jeg glad for meldingen fra Center for Cybersikkerhed, skriver hun på Twitter.
Samtidig er hendes Twitter-besked, login data, klokkeslæt, position for ministerbilen, hendes hjem og meget andet – sendt til Twitters hovedkontor i USA, da hun skrev hendes budskab på Twitter.
Flere andre danske politikere melder i disse dage ud, at de vil slette TikTok. Det forlyder endnu ikke om man vil slette Facebook, Youtube, Instagram, Telegram eller Twitter. Center for Cybersikkerhed har aldrig advaret om den massive overvågning via disse apps, der har været kendt i 10 år.