EGIF Rugbys U16-hold vandt fornyeligt DM-guld. Det meste af årgangen har spillet sammen i flere år, og det har meget at sige, fortæller holdets træner Morten Jørgensen. Mange af spillerne har spillet sammen i en længere periode, og siden er der kommet lidt nye til. Blandt andet er der kommet en ukrainer til som følge af situationen i landet.

Der er grund til at gå med ret ryg og være stolt i EGIF Rugby. Deres U16-hold har vundet DM-guld, og det er ikke nogen tilfældighed, at det lykkedes for dem. Med klassiske dyder er de kommet langt.

– Jeg tror grunden til, at vi gør det så godt, det er sammenholdet og vores kontinuitet. Det er de samme spillere, der har været her hele året, og har ingen stor udskiftning. Det er også derfor at det kan lade sig gøre, at vi ligger så højt, siger Morten Jørgensen.

Når man som første års U16-hold vinder DM, så skal der noget specielt til.

– Det sker næsten aldrig rigtigt at et første års U16 hold vinder DM, så det har meget at sige, at man har spillet i længere tid og sammen. Som regel skal man nemlig lige vende sig til det. Det har selvfølgelig også noget med deres kunnen at gøre, mange af dem har spillet i mange år, og er rigtig gode rugbyspillere, siger Morten Jørgensen.

Når man, som det ligge i navnet, holder til i Erritsø, ville det naturlige være at hovedparten bor i bydelen, men det er ikke tilfældet. Dog bor hovedparten af holdet i postnummeret 7000.

– Vi har kun tre spillere fra Erritsø, og resten kommer inde fra byen af. Derfor er det også en smule atypisk, at selvom vi spiller i Erritsø, så er det flest børn og unge, der kommer udefra. Her hjælper det også, at vi er nogle fædre, der kan sende børnene herud, og de børn har så nogle venner i deres klasser og omgangskreds, som de kan få med, forklarer Morten Jørgensen.

Når man som EGIF har et ungdomshold, der har vundet DM-guld, kan man på sigt forvente sig noget af spillerne, der næppe kommer til at spille i EGIF Rugby resten af deres liv, selvom det ville være ønsketænkning.

– Jeg regner bestemt med, at en tre-fire stykker, der render rundt ude på banen, er fremtidige landsholdspillere også. Ingen er dog omkring landsholdet endnu, da de er for unge. Landsholdet kan man først komme på som U18-spiller, hvor de fleste af drengene nu er 15 år, siger Morten Jørgensen.

EGIF Rugby er en traditionsrig klub, men kigger man mod andre byer, har de mere at byde på. EGIF har dog en fordel i forhold til det geografiske på ungdomssiden.

– Den tætteste klub lige nu er Odense, og derfor trækker ingen i spillerne endnu heller, fordi der simpelthen er for langt at køre. Lige nu har vi nogle spillere, der kommer fra henholdsvis Strib og Vejle, og de bliver kørt næsten hver dag, for at kunne komme til træning. Ellers er det lokale spillere, fortæller Morten Jørgensen.

Erritsø GIFs U16 hold med guldmedaljer og DM-pokal, som hæves af holdkaptajn Lauge Jørgensen. Foto: EGIF Rugby

To af spillerne på holdet er kaptajnen, Lauge Jørgensen og ukrainske Nick Pockhodin. Sidstnævnte er kommet til Danmark som følge af den nuværende situation i Ukraine, og har planer om at blive i Danmark efterfølgende. Faktisk havde han aldrig spillet rugby før han kom til Danmark, og blev hevet med til træning for at få en omgangskreds uden for skolen.

– Jeg har kun prøvet at spille i Danmark, så det har været spændende at lære spillet her, særligt tacklingerne. Jeg kan ikke lide almindelige fodbold, grundet de mange gule og røde kort, der sender en ud af banen. Så særligt kontakten i det her spil, har været det sjove, fordi man kan gå hårdt til den, uden at blive sendt ud af banen, siger han.

Lauge Jørgensen har spillet rugby i en del år, og har været med til at vinde DM før.

– Det var helt vildt fedt at vinde, og det var et stævne, vi alle havde glædet os til, og glæder os til hvert år, siger han og bliver suppleret af Nick:

– Til min første store kamp i Danmark, var jeg meget berørt. Det var stort, og det gjorde mig glad, hvorpå måden vi spillede.

Ligesom træneren Morten Jørgensen fremhæver Lauge også sammenholdet i truppen.

Lauge: Udover at vi har fået en ny spillere fra udlandet, så kender jeg holdet fra sidste år, hvor vi har et sindssygt godt sammenhold, og har spillet sammen i mange år. Vi er mange spillere, som har spillet sammen i over fem år på det samme hold. 

Nick er ny i rugby, og har derfor ikke rigtig tænkt over, hvad han vil drive det til. Han nyder blot sammenværet med kammeraterne og spillet med den ovale bold. Til gengæld er Lauge ikke i tvivl.

– Jeg har helt klart ambitioner om, at rugby er en sport, jeg vil spille resten af livet. Forhåbentlig på landsholdet, og også at spille på et internationalt plan. Jeg har allerede spillet det meste af mit liv, siger han.

Guldvinderne har efter DM-triumfen været i London, hvor de både har spillet kamp og set kampe i den engelske liga, og netop det at spille mod et engelsk hold har betydet, at der er spillet med regler, som de ikke er vant til. EGIF-drengene spiller med 12 man på banen i den hjemlige turnering, men i England spilles der med 15 mand på banen.