Hvert år uddeler Landbrug & Fødevarer en helt særlig pris til en kok, som formår at lave en ny, anderledes og velsmagende ret med gris. I år kæmper fem dygtige kokke fra restauranter over hele landet om prisen ’Årets Ret med Gris’. Én af dem er Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst i Vejle.

En saftig flæskesteg eller et par lækre frikadeller? Det er måske, hvad de fleste tænker, hvis de bliver bedt om at lave en god ret med gris. Men bevæger man sig væk fra de klassiske retter, vil man opdage, at der er uendeligt mange andre kulinariske måder at lave retter med gris på. Bare spørg Daniel McBurnie, der er køkkenchef hos Restaurant Lyst, der åbnede i november sidste år i det smukke Fjordenhus i Vejle. Han er nemlig én af de fem nominerede, som står til at modtage prisen ’Årets Ret med Gris 2020’.

”Det er ret nyt for mig at stille op i en konkurrence som denne. Jeg ser mig selv som alt andet end en konkurrencekok. Faktisk er det her min debut i en konkurrence. Jeg vil nemlig hellere bruge min tid på at gøre restauranten bedre. Men så tænkte jeg alligevel, at konkurrencen her måske kunne være med til netop dette – og være med til at sætte yderligere fokus på Lyst,” siger Daniel McBurnie.

Udover Lyst, er også Syttende i Sønderborg, Falsled Kro i Millinge, Studio i København og Søllerød Kro i Holte nominerede til at modtage prisen. Derfor er der igen i år hård kamp om prisen ’Årets Ret med Gris’ mellem nogle af Danmarks bedste restauranter.

Nytænkning af både gris og konkurrenceformat

Konkurrencen om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris’, som uddeles af Landbrug & Fødevarer, er i år helt anderledes. Tidligere har konkurrencen været afviklet på en given lokalitet, hvor alle restauranter har serveret deres retter for dommerne. I år har det koncept måtte gentænkes på grund af corona og forsamlingsrestriktioner, hvorfor dommerpanelet i stedet har rejst rundt og smagt på retterne hos de fem nominerede restauranter.

”Vores årligt tilbagevendende konkurrence ’Årets Ret med Gris’ har til formål at inspirere kokkene til fortsat at se mulighederne i grisen som attraktiv råvare. Heldigvis ved vi, at kokkene generelt elsker gris, og konkurrencen tiltrækker altid den absolutte elite inden for dansk gastronomi. Så det var vigtigt for os at afvikle konkurrencen trods af covid-19 udfordringerne,” siger Anders Nicolajsen, markedskonsulent for Foodservice og Gastronomi i Landbrug & Fødevarer: 

“Derfor er vi glade for, at vi har modtaget mange positive tilbagemeldinger fra de deltagende restauranter om konkurrencens ændrede format, hvor den klassiske kokkekonkurrence er erstattet af jurybesøg. Det har givet restauranterne en mulighed for at fremvise deres unikke værtskab og retten fremstår i den kontekst, den normalt serveres. Det har givet fem helt fantastiske bud på ’Årets Ret med Gris’”. 

En hyldest af restaurationsbranchen 

Vinderen af prisen ’Årets Ret med Gris’ annonceres den 30. november 2020 til Smagssymposium – et digitalt event, der byder på ny inspiration med fokus på smag og sensoriske oplevelser samt nye tilgange for måltidets rammer, fremtidens produkter og trends. Men ’Årets Ret med Gris’ er ikke den eneste pris, som uddeles denne dag. Landbrug og Fødevarer er nemlig gået sammen med spiseguiden Whiteguide, der til eventet vil lancere deres 2021-udgave af spiseguiden. Sammen uddeler de også prisen ’Årets Smag for Skillingen’ til en restaurant, der præsterer på højeste niveau med priser, hvor alle kan være med.

Med samarbejdet og prisuddelingen håber Landbrug & Fødevarer og Whiteguide at støtte den danske restaurationsbranche ved at inspirere danskere til at komme ud og få en kulinarisk oplevelse hos de mange dygtige restauranter.

FAKTA

Om ’Årets Ret med Gris 2020’: 

Prisen uddeles af Landbrug & Fødevarer. Vinderen findes ved juryvotering, efter at juryen har besøgt de fem nominerede restauranter og kokke og smagt deres konkurrenceret med gris.

De 5 nominerede restauranter og kokke er:

  • Brian Mark Hansen, Søllerød Kro
  • Alan Bates, Studio
  • Jesper Koch, Syttende
  • Daniel McBurnie, Lyst
  • Kasper Hasse, Falsled Kro

De 5 jury-medlemmer er:

  • Francis Cardenau (Kok)
  • Svend Rasmussen (TV-vært, kok og madanmelder TV2)
  • Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder Whiteguide, Børsen & Politiken)
  • Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
  • Anders Nicolajsen (L&Fs Markedskonsulent for Gastronomi & Foodservice)

Om Whiteguide og deres uddelinger: 

Til eventet den 30. november uddeles også Whiteguide 2021, som er en spiseguide der udkommer én gang om året i Danmark med 300+ nye anmeldelser af de bedste restauranter i hele landet. Desuden uddeles også prisen ’Årets Smag for Skillingen’ til en restaurant, der præsterer at servere mad, matche drikkevarer, yde service og værtskab samt skabe stemning og miljø på højeste niveau til en pris, hvor alle kan være med.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer