Både danske og internationale virksomheder har fået øjnene op for Taulov Dry Port i Fredericia, der er blevet et populært valg, når virksomhederne skal placere de større logistikinvesteringer. Nu investerer PFA og udvider sit danske logistikcenter i Fredericia igen.
Siden 2013 har PFA tjent ca. 2,5 mia. kr. til sine kunder på at bygge og udleje ejendomme til lager, varefragt og e-handel. Nu udvider PFA’s sit danske logistikcenter i Fredericia for tredje gang på knap to år for at imødekomme den store efterspørgsel.
PFA’s satsning på logistik i Danmark og internationalt har vist sig at være en særdeles god forretning. En ny opgørelse viser, at PFA’s logistikinvesteringer har givet et afkast på 15,5 procent svarende til ca. 2,5 mia. kr. siden 2013.
– Vi så tidligt, at e-handel ville eksplodere globalt, og at investeringer i logistikejendomme kunne blive meget lukrative, hvis vi greb muligheden. I dag er logistikporteføljen den af vores ejendomsinvesteringer, som har klaret sig bedst og været med til at levere solide afkast til PFA’s kunder, siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA.
For ti år siden var logistik som ejendomssektor ikke et investeringsområde, som mange institutionelle investorer interesserede sig for. Typisk ejede virksomheder sine egne logistikfaciliteter og efterspørgslen på varefragt var langt lavere end i dag. Sidenhen har den globale udvikling i e-handel skabt et enormt behov for logistik. Alene i Danmark er e-handlen vokset fra 73 mia. kr. i 2014 til 181 mia. kr. i 2021, viser tal fra Dansk Erhverv.
– Når vi i dag ser på den globale verden, er der en række megatrends, som har sat sig dybt i samfundet. Verdens metropoler vokser, folk bor tættere og de store byområder udvider sig betydeligt. Ligeledes er verden gået online, hvor vi ikke alene surfer på internettet og kommunikerer, men vi handler i højere grad også på nettet, hvor e-handel skaber et stigende behov for lagerplads, siger Michael Bruhn.
Siden 2013 har PFA opbygget en logistikportefølje på ca. otte mia. kr., som dækker over 35 ejendomme i USA, Kina, Frankrig, Spanien, Italien, Holland og Danmark.
Stor udvidelse på vej i Danmark
I 2017 investerede PFA sammen ADP A/S i logistikcenteret Taulov Dry Port, som ligger ved Fredericia Havn. I dag er der opført 100.000 m2 og en samlet udvidelse på 100.000 m2 er tidligere blevet annonceret og vil stå klar i løbet af 2023. Ejendommene er udlejet til virksomheder som Mærsk, DLG, Salling Group, Bestseller, Elgiganten og FSG Foods.
I sidste uge kunne PFA annoncere endnu en udvidelse på 85.000 m2, der skal stå klar i starten af 2024.
– Taulov Dry Port har på alle måder indtaget en førerposition. Vi har et stærkt udlejningskoncept, og Taulov Dry Port ligger i ét af Danmarks største transportknudepunkter med nem adgang til motorvejsnettet, jernbanen, Billund Lufthavn og Fredericia Havn. Siden de første kvadratmeter blev indviet, har vi oplevet overvældende interesse fra virksomheder, og vi forventer, at den nye udvidelse på 85.000 kvm vil være udlejet, inden den står færdigbygget, siger Michael Bruhn.
ADP A/S: Det er gået stærkt og store virksomheder er kommet til

Der bliver løbet stærkt hos havneselskabet ADP A/S i disse år. Taulov Dry Port A/S’ vækst fortsætter, og det glæder CEO hos ADP A/S, Rune Rasmussen, der fortæller, at det er gået hurtigere end forventet.
– Først og fremmest har det været en forrygende og fantastisk rejse, hvor vi en gang imellem skal stoppe op på kontoret, se på hinanden og tale om, hvor fantastisk det er, det vi har gang i. At PFA er med ved Taulov Dry Port er også godt. Da vi sad om bordet med dem i starten, var ideen at foretage investeringer, hvor kvaliteten var i højsædet. På det tidspunkt var det også det grønne og det bæredygtige, men alligevel ikke forudsætninger for, hvordan man skulle gøre det dengang, siger Rune D. Rasmussen og uddyber:
– Det blev annonceret, at man skulle bruge mellem 1,5 til 2 mia, når vi var færdige med byggerierne. Vi så et erhvervsområde, hvor vi skulle servicere et SMV-marked. Vi byggede de første byggerier i 2000 m2-celler for at kunne servicere mindre kunder. Begunstiget af konjunkturer og en række afledte effekter så vi, at det vi gik og troede, talte om, beliggenheden, den neutrale position i marked, var et bedre konkurrenceparameter, end vi havde turdet håbe på. Da det første byggeri rammer, viser Elgiganten, Salling Group, Mærsk, Bestsellers, og DLG interesse, og senere laver vi aftaler med dem. Det åbnede et nyt kapitel.
Derfor undersøgte Taulov Dry Port, hvorfor området var populært, og herunder også de kompetencer, man stod med i området. Her blev begrebet omvendt bonitet til.
– Normalt taler man om bonitet i lejere, men der er også bonitet i udlejere, hvor man arbejder med, hvad udlejeren står for. Vi fandt ud af, at vi stod et godt sted. Vi måtte derfor indstille vores organisation på at kunne imødekomme større kunder. Det er gået stærkt siden 2019, hvor Mærsk er kommet til og Bestsellers udvider sit engagement. Mange vil derfor nok tænke, at vores pibeline er blevet mindre, men nej, den er blevet større, og bliver domineret fra mange forskellige lejre, siger Rasmussen.
Der er samtidig mange forskellige kunder, der melder sig. Der er dog en fællesnævner.
– Det er de større kunder, vi hører fra nu. Det er både internationale og store danske virksomheder, vi har i vores pibeline på vores store lejemål. Samtidig har vi fået effektiviseret havnen på containersiden. Det mærker vi simpelthen en afsmittende effekt af. Vi tænker derfor, at det er fuldstændig fantastisk, siger han og fortæller, at det hele er gået stærkere, end man havde regnet med.
– Det har været en stejl læringskurve. Vi havde regnet med, at Taulov Dry Ports første fase var udbygget i 2030-2032. Nu er der noget, der tyder på, at fase 1 er færdig i 2026, samt at et fuldt udbygget projekt kommer til at koste 500 millioner mere, end hvad vi havde regnet med. Det er en positiv udfordring, men det har gjort, at alle dem der går på arbejde hos ADP A/S og TDP A/S, de skulle omstille sig hurtigt fra SMV’erne til de allerstørste virksomheder, herunder også, at vi skal være sparringspartner for dem. De kommer til os, fordi de kan lære noget af os, hvilket vi er stolte over. Vi har i dag alt fra iværksætteren, klyngeorganisationen til Mærsk, og alt derimellem, siger Rune D. Rasmussen.
Nu er det gået rigtig stærkt, tør du spå om udviklingen i fremtiden?
– Vi bruger meget tid på fremtiden sammen med PFA. Til trods for krig, til trods for coronakrisen, til trods for stigende renter og inflation, så har vi den rigtige position, vi er den rigtige udlejer og har de rigtige planer. Vi holder de planer, vi har lagt, og kan se, at det giver pote. Vi kigger på at gøre projektet færdig, men også hvilke andre muligheder, der kan opstå i den forbindelse, slutter Rune D. Rasmussen.

Borgmester: Det giver arbejdspladser
Borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist, er glad for samarbejdet mellem PFA og roser havneselskabet for at tænke visionært.
– Jeg er rigtig glad ved, at vi har et havneselskab, der har et partnerskab med PFA. Det giver to ting: På den ene side har vi en driftig erhvervshavn med stor erfaring indenfor logistik og på den anden side har vi et af landets mest anerkendte pensionsselskaber, der ser potentialet i at investere i Fredericia, særligt i Taulov, siger Steen Wrist.
Han mener også, at det er unikt, hvad man kan i Fredericia, og det giver både vækst og arbejdspladser.
– Det er formlen på den vækst, vi har set, men også den vækst, vi kommer til at se de kommende år. Hvor man andre steder først bygger, når der står en konkret lejer, så har man i det projekt her tillid til marked og vækst. Man bygger inden, man har lejerne, og vi ser, at det giver pote, fordi der er stor efterspørgsel på logistikkvadratmeter. Mange gange opdager virksomheder et år for sent, at de skulle bruge flere kvadratmeter, og så er vi klar til at byde dem velkommen hurtigt, siger Wrist og tilføjer:
– Man skal huske på, at det er ikke bare mange virksomheder med succes, det er også rigtig mange mennesker, der får et job, og det giver i sidste ende både smør på brødet til dem, men også arbejdspladser generelt.

Business Fredericia roser havneselskabet
Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer fra Business Fredericia ser også muligheden for synergieffekter ved den seneste udvikling i Fredericia.
– Det er en fantastisk udvikling, som ADP A/S er i spidsen for med det multimodale setup. Når man kobler transport og logistik med energi og klima, som er vores andet store indsatsområde, så får vi mulighed for at skabe synergi, og i sidste ende, som det blev præsenteret i sidste uge at udvikle fremtidens grønne brændstoffer siger erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer, og slutter:
– Samtidig kan vi servicere de virksomheder og arbejdspladser, der kommer til byen, og det er mit klare håb, at det også medfører en øget bosætning på sigt med mulig vækst i bysamfundene generelt.