I sidste uge offentliggjorde Fredericia Håndboldklub, at de har indgået en aftale med franskmanden James Edward Scott Junior, der spiller i Bundesligaen. De spillere, som FHK generelt set har hentet spillere fra til næste sæson, er fra en hidtil uset hylde i FHK.

Dengang man var et lille barn, forsøgte man at række op på hylder i køkkenet eller stuen, som man ikke kunne nå. På samme måde har FHK ikke kunnet række helt op på den øverste hylde på spillermarkedet endnu, men det er godt på vej. Fredericia Håndboldklub er i vokseværk, og er ved at blive en af de store drenge i klassen.

Det betyder, at man nu kan hente spillere fra en hylde, der realistisk set, ikke har været mulig hidtil. Især cubanske Reinier Taboada ligner på papiret en spiller, der er på et højt niveau. Taboada scorer kontinuerligt omkring fem mål i Eurofarm Pelisters Europa Cup-kampe i denne sæson, og når FHK’s ambitioner netop rækker ud i Europa, viser det, at FHK nu kan nå op på en spillemæssigt højere hylde.

En af årsagerne til tiltrækningskraften er formentlig den kommende træner, Gudmundur Gudmundsson. Det navn gør, at FHK er blevet tilbudt spillere fra nær og fjern. En del af spillerne af er dog urealistisk i forhold til den lønramme, som fredericianerne vil tilbyde. Det har nemlig hele tiden været FHK’s hensigt at have en gradvis stigning, og ikke bare lave et skævt lønhierarki, der kan give disharmoni på holdet.

adp-as.dk

I storsatsende håndboldprojekter på disse breddegrader er det blevet en trend at hente store, kendte navne fra toppen af dansk, norsk og svensk håndbold. I GOG har man set fynboerne hente Torbjørn Bergerud, og i Aalborg er det eksemplificeret med Aron Palmarsson og Mikkel Hansen, mens norske Kolstad har hentet den ene norske stjerner efter den anden med Sander Sagosen som det helt store navn.

Den vej har FHK ikke valgt at gå, i hvert fald ikke endnu. Hvis man skal ud at konkurrere om de nævnte navne vil det samtidig betyde, at FHK vil skulle ud i en formentlig meget høj budkrig om at kunne tilbyde den højeste lønpakke, hvor det sportslige output måske ikke vil stå på mål for, hvad varen på den høje hylde reelt set burde koste i forhold til værdien af det sportsligt.

Der er usikkerhed ved at hente eksempelvis en cubaner, men er der gevinst på kuponen, er den stor. Selvom Gudmundur Gudmundsson ikke enerådigt kan hente spillere til FHK, ville det ligne ham dårligt ikke at have set en del video på ham og sagt god for, at Taboada passer ind til det han vil, og har et niveau, som afspejler FHK’s ambitionsniveau.

Kritiske rystelser vil mene, at der med tilføjelserne ude fra, vil gå noget ud over noget af det lokale islæt, som der er over navnet Fredericia Håndboldklub, men det har FHK faktisk taget højde for. En del af klubbens spillere bor i postnummeret 7000, og flere af spillerne er tilmed nogen, som har fået deres opvækst i Fredericia og FHK. Eksempelvis er Emil Tellerup ikke oprindeligt fra Fredericia, men han har købt hus i byen, og et andet eksempel er Rasmus Meyer, der har boet i byen i det meste af tiden han har spillet i FHK. Det sker derfor jævnligt, at man ser spillerne komme gående i gadebilledet, og er at finde på både cafeer og i detailbutikkerne.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia

Samtidig er det i forbindelse med offentliggørelserne af de nye spillere kommet frem, at de flytter til Fredericia med deres familie, og hvem ved, måske bliver de så glade for byen, at de blive boende efter deres tid i FHK? Det er der flere eksempler på i nyere tid, og det vidner om, at selvom der kommer spillere til ude fra, bliver de en integreret del af lokalsamfundet.

Selvom tanken er god med udelukkende at have lokale spillere, så er tiden en anden end i 70’erne, hvor Fredericia KFUM havde det ene lokale islæt efter det andet på holdet. I dag er håndbold blevet mere kommercielt, og for at være en del af toppen, er man nødt til at tilføje kræfter ude fra. Om de kommer fra Cuba, Odder eller Skagen er underordnet så længe, at de går ind og udfører det de skal på håndboldbanen, og når de så i de flere tilfælde, bliver en del af lokalsamfundet, er der tale om en win-win situation.

Skal FHK opfylde deres målsætning med at spille med om medaljer i 2025, skal barren hæves, og med de seneste tilgange, er FHK godt på vej til det. For at komme helt tops skal der mere til, og det vil man også komme til at se over de kommende år, hvor holdet vil komme til at stå endnu skarpere.