Knud Nielsen var en multikunstner og arbejdede både med maleri, akvarel, keramik og grafik. Hans malerier og gouacher er intense og farvemættede – ofte med en gnist af voldsomhed, men lavet som kun den erfarne kunstner, der behersker og bestemmer over farver og lærred, mestrer det. Glæden ved livet og farverne vises i et ekspressivt formsprog, hvor stærke farver mestres med lethed og dynamik.

Knud Nielsen har selv sagt: ”Jeg tror ikke, man kan male uden at være glad for at leve.”

Hans store interesse for den primitive afrikanske kunst afspejles i mange af hans malerier. Også politik og samtidsbegivenheder finder adgang til hans billeder.

Skønt Knud Nielsen på mange måder var forbundet med Cobrafolkene og udstillede med dem ved flere lejligheder, bl.a. på de berømte Høstudstillinger fra 1947-49, var han på det tidspunkt mere optaget af det konkrete maleri. Vi skal frem til begyndelsen af tresserne, før han fandt det sprog, som han i dag identificeres med.
Knud Nielsen var autodidakt kunstner og havde sin debut på Kunstnernes Efterårsudstilling 1941.
Han har haft et utal af udstillinger igennem årene og er repræsenteret på adskillige kunstmuseer.
Om sine egne værker har han bl.a. udtalt: ”Jeg har aldrig malet for at tilfredsstille den ene eller den anden, men kun for at udtrykke det jeg ikke kunne tilbageholde.”

Knud Nielsen stammede fra Fredensborg i Nordsjælland. Han kom i maskinlære, men det var ikke noget for den følsomme unge mand. I stedet blev han indsæber hos en barbermester og kom senere i lære som barber. Og efter at have fået svendebrev i 1939 blev han selvstændig. Tre-fire kunder om dagen var nok til, at han den øvrige del af dagen kunne koncentrere sig om det, der var hans lidenskab: at male. Dette foregik i barbersalonens baglokale. Hans kunstneriske fædre var Kandinsky,
Klee og Miró.

I årene 1966-86 var han lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor et af hans råd til eleverne var dette: ”I må aldrig iklæde jer andres tøj. I skal finde jeres eget!”
I 1976 flyttede Knud Nielsen og hans kone til Vejle-egnen. De ledte efter en mindre gård, men endte med at slå sig ned på Vindelev Kro, hvad ingen af dem havde forestillet sig. Dér skabte de efterhånden et kulturcenter indeholdende en manifestation af Knud Nielsens kunstneriske virke gennem 67 år. Knud Nielsens enke Jonna Borum driver stadig kroen i Vindelev og galleriet, hvor Knud Nielsens værker kan ses.

Fernisering fredag den 7. oktober kl. 17.00 Kulturcenter, Kongensgade 111, Fredericia
Udstillingen kan ses i perioden 7. oktober til og med den 30. oktober 2022
Åbningstider: Tirsdag-fredag kl. 14-17, lørdag kl. 11-17, søndag kl. 14