21-årige Mathias Buhl Warming Schmidt fra Fredericia har lige fået anerkendelse med medalje, svendebrev og studenterhue som nyudlært EUX-elektriker fra Fredericia

– Jeg er vel en nørdet elektriker, smiler Mathias Buhl Warming Schmidt, der stammer fra Fredericia, hvor han gik på Bakkeskolen i Erritsø. I dag bor han i Middelfart, hvor han netop er uddannet hos Elcon Middelfart.

En EUX-elektriker har en kombination af en håndværksmæssig uddannelse og en student, og uddannelsen tager 5 år modsat en ’almindelig’ EUD-elektriker, der tager 4 år.

EUX-elektriker er som udgangspunkt tænkt til at læse videre til fx el-installatør eller el-ingeniør, men Mathias har lige nu fået nok skolegang:

– Jeg er så glad for at have fået mulighed for at komme til Elcon’s CTS-afdeling i Odense. Jeg er så klar til at bruge mine hænder og hoved hver dag til at løse udfordringer, smiler han. CTS er en forkortelse for ’Central Tilstandskontrol og Styring’, hvor målet er en optimeret bygningsdrift og dermed bedre økonomi, og lavere energiforbrug. En specialistopgave blandt elektrikere, der både overvåger systemer, finder fejl og selv kører ud og reparere fejlen.

Jeg er vel en nørdet elektriker

Mathias har efter eget udsagn altid vidst, at han gerne både ville bruge hoved og hænder.

– I mange år sagde jeg, at jeg ville studere ’noget med marketing og økonomi’. Men da jeg skulle til at vælge, og de fleste af mine venner valgte HHX, så valgte jeg EUX i Fredericia, netop fordi at man her både bruger hoved og hænder, fortæller Mathias, der godt kunne lide kombinationen af en håndværkeruddannelse og en gymnasial uddannelse oveni, hvor han ser studenterhuen som et plus.

– Jeg tog til Åbent Hus hos EUX i Fredericia og det fangede med det samme. Da jeg godt kan lide biler, så overvejede jeg først mekaniker. På første del af uddannelsen prøver man forskellige ting som smed, tømrer, mekaniker og elektriker, og da fangede elektriker mest”, fortæller Mathias, der også fremhæver økonomien i en EUX-uddannelse:

En EUX-uddannelse tager 5 år med lærlingeløn, mens en ’almindelig’ elektriker på en EUD-uddannelse tager 4 år på SU.

Målrettet og fokuseret

– Jeg gik både efter noget, jeg har lyst til, men samtidig også noget, jeg tror, der er fremtid i. Jeg havde eksempelvis også overvejet at blive maskinmester. En EUX-elektriker har mange specialekompetencer, og jeg kan godt lide tanken om ’det bedst mulige. Og når man er interesseret i noget, så kan man ikke undgå at blive dygtig til det.

Ved at vælge CTS-vejen lader Mathias sig føre af hans interesse og den mulighed, Elcon har givet ham:

– Jeg hopper i med alt, jeg har og ser, hvor det bringer mig hen. Med en ansættelse i Elcons CTS-afdeling kan jeg blive kaldt ud til opgaver både i Horsens, Esbjerg og Odense – og alle byer imellem. Og fordi uddannelsen er så specialiseret, ser jeg den som en investering, og måske kan jeg på sigt også komme til udlandet for at arbejde.